امتناع دمکراسی در جوامع پسا انقلابی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی متین (امام خمینی و انقلاب اسلامی)، دوره: 12، شماره: 46
  • کد COI اختصاصی: JR_MATIN-12-46_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا شجاعی زند

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

رویکرد نظری مخالف انقلاب، تحت تاثیر اوج گیری گفتمان دمکراسی خواهی در دهه های اخیر، بر شدت مخالفت هایش افزوده است و آن را علاوه بر عقیم بودن انقلاب ها در نیل به آزادی، به عدم امکان تحقق دمکراسی در جوامع پساانقلابی نیز استناد می دهد. این مقال از طریق نقد و محاجه بیرونی، به دنبال واکاوی علل و زمینه های شکل گیری این تلقی در نسبت انقلاب و دمکراسی است و با نقد درونی، وجود ناسازی ادعاشده میان آن دو را رد می نماید و بر هم سویی آنها صحه می گذارد. در حالی استناد مخالفین انقلاب در این بحث، به سرگذشت دهشتناک برخی انقلاب های اروپایی است و نسبت ناساز میان انقلاب و دمکراسی را به نحو مطلق از آن نتیجه می گیرند که مصادیق مبطلی برای آن در همان ادوار و در ادوار اخیر وجود دارد و از اطلاق آن نظریه می کاهد. انقلاب اسلامی در ایران، مصداق بارزی در ابطال نظریه نازایی و ناسازی انقلاب ها با آزادی و دمکراسی است و تردیدهای مطرح در اطراف آن نیز بیش از اثبات تعارض، بر تفاوت های نظام دینی- مردمی برآمده از این انقلاب با دمکراسی های لیبرال صحه می گذارد.

کلیدواژه ها

انقلاب, انقلاب اسلامی ایران, آزادی, عدالت, دمکراسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.