سینما و وقوع انقلاب اسلامی در ایران

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی متین (امام خمینی و انقلاب اسلامی)، دوره: 13، شماره: 50
  • کد COI اختصاصی: JR_MATIN-13-50_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رهبری

دانشیار علوم سیاسی دانشگاه مازندران

سعید محمدزاده

کارشناس ارشد علوم سیاسی

چکیده

تاکنون از دیدگاه های متفاوتی به پدیده انقلاب نگریسته شده که یکی از آنها، عوامل فرهنگی بوده است. تاکنون، نقش وسایل ارتباط جمعی به عنوان یکی از پدیده های فرهنگی، در شکل دادن به افکار انقلابی مورد توجه اندکی قرار گرفته است. در میان رسانه های مختلف، «سینما» از اهمیت بسیاری برخوردار بوده که ورود آغازین آن، به تضادها و چالش های بسیاری در جوامع انجامیده است. این عامل که تاثیر آن بر وقوع انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ کمتر مورد توجه قرار گرفته است، به علت سوء مدیریت و برخی ویژگی های ذاتی آن، در شکل دادن به جامعه توده ای و افکار انقلابی در ایران نقش اساسی ایفا کرده است. این تاثیرگذاری «فرایندی تاریخی و انباشتی» بوده و از همان ابتدا به علل یاد شده اسباب مخالفت بسیاری از نیروهای اجتماعی و شکل دادن تدریجی به جامعه توده ای را فراهم نموده است؛ فرایندی که رفته رفته با گسترش آن، بر میزان تاثیرگذاری اش نیز افزوده شد. در این مقاله با استفاده از «روش تحلیل محتوا» و با تاکید بر «تاریخی و پروسه وار بودن» این تاثیرگذاری ها، به نقش سینما در وقوع انقلاب اسلامی پرداخته می شود.

کلیدواژه ها

انقلاب اسلامی, رسانه ها, سینما, افکار عمومی, جامعه توده ای, انباشت مطالبات تاریخی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.