بررسی تحلیلی- انتقادی بیع فضولی با رویکردی بر نظر امام خمینی(س)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی متین (امام خمینی و انقلاب اسلامی)، دوره: 12، شماره: 47
  • کد COI اختصاصی: JR_MATIN-12-47_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد موسوی بجنوردی

استاد گروه فقه و مبانی حقوق و مدیر گروه حقوق و علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی (تربیت معلم)

شیما تقی زاده

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی.

چکیده

یکی از مباحثی که در باب بیع مورد مناقشه و تضارب آرا واقع شده، بحث بیع فضولی است. چنانکه برخی قائل به عدم مشروعیت آن شده و عده دیگری آن را مشروع دانسته و گروهی نیز حتی در مشروعیت اقسام این نوع بیع قائل به تفصیل شده اند. در آنچه پیش رو دارید مباحثی پیرامون اقوال مختلف در باب صحت و بطلان این نوع بیع مطرح شده است و در ادامه نیز، موضوع اجازه متاخره مالک و تاثیر آن در بیع فضولی مورد دقت قرار گرفته تا آشکار گردد که این اجازه بعدی مالک بر مبنای کشف حکمی یا حقیقی از زمان حدوث عقد تاثیر گذار است یا بر طبق مبنای نقل از زمان اجازه موثر خواهد بود، چرا که ثمره و نتیجه آن در احکام نماآت امری کاربردی خواهد بود.

کلیدواژه ها

بیع فضولی, بیع فضولی عن المالک, بیع فضولی لنفسه, اجازه, کشف حقیقی, کشف حکمی, نقل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.