نماد اخلاق اجتماعی نهج البلاغه و صحیفه امام با رویکرد بینامتنی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی متین (امام خمینی و انقلاب اسلامی)، دوره: 16، شماره: 65
  • کد COI اختصاصی: JR_MATIN-16-65_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فتحیه فتاحی زاده

استاد دانشگاه الزهرا

فرشته سقا

کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث از دانشگاه الزهرا

چکیده

اخلاق اجتماعی کارگزاران موضوعی است که در نهج البلاغه وآثار متاثر از آن، بسیار به آن پرداخته شده؛ از میان آثار متاثر متاخر،کتاب صحیفه امام سفارش هایی را  از امام خمینی در موضوع اخلاق اجتماعی دولتمردان در بردارد. بینامتنیت، روش مطالعاتی جدیدی در علوم انسانی است که متن ها را در یک شبکه ارتباط معنایی نسبت به هم قرار می دهد به طوری که هر متن از یک سو برگرفته از متون قبل از خود است و از سوی دیگر در متون پسین نیز خود را باز می تاباند. بررسی سیر تکاملی این روش به نظریه بینامتنیت عربی-فارسی می انجامد که در آن روابط بین متن حاضر و متن غایب در سه دسته کلی روابط تعمدی-آشکار، تعمدی-پنهان و ضمنی قرار می گیرند که در گونه های فرعی تر بلاغی مانند اقتباس، حل، ترجمه، تلمیح ، الهام و...نیز قابل تقسیم اند. این پژوهش بر آن است که بینامتنیت عربی-فارسی نهج البلاغه را در مجموعه صحیفه امام در موضوع اخلاق اجتماعی کارگزاران بررسی نماید. با تامل در خوانش دو متن، بیشترین فراوانی به روابط بینامتنی تعمدی-آشکار  از گونه حل و سپس به روابط ضمنی از گونه تلمیح تعلق پیدا می کند

کلیدواژه ها

اخلاق اجتماعی, کارگزاران, نهج البلاغه, صحیفه امام, بینامتنیت, تضمین, ضمنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.