جهانی شدن و دولت در انقلاب اسلامی ایران (ماهیت و کارکرد)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی متین (امام خمینی و انقلاب اسلامی)، دوره: 19، شماره: 76
  • کد COI اختصاصی: JR_MATIN-19-76_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 42
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گیتی پورزکی

استادیار پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی

چکیده

جهانی شدن به مثابه پدیده­ای چند بعدی و در عین حال بسیار تاثیرگذار نه تنها در مرکز مطالعات همه جانبه قرار گرفته است بلکه واکنش­های نظری و سیاسی به همراه داشته است. به همین سان در چند سال اخیر نیز مساله جهانی شدن و تاثیرات آن بر جامعه و سیاست ایران از جهات گوناگون فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نیز به موضوع مطالعاتی مهمی تبدیل شده است و بحث­های زیادی در این مورد میان محققان و پژوهشگران و حتی ناظران و فعالان سیاسی درگرفته است. در این مقاله تلاش شده تا ضمن طراحی مدلی برای بررسی تاثیرات جهانی شدن سیاسی بر دولت از طریق بررسی ماهیت و کارکردهای دولت به این سوال مهم بپردازیم که دولت انقلاب اسلامی به عنوان دولتی که مبتنی بر پایه­های ایدئولوژیک بوده چگونه در مقابل فرآیند جهانی­شدن عکس العمل نشان داده و می­دهد. برمبنای طراحی مدل نظری، یافته­های تحقیق حاضر حاکی از این است که ماهیت دولت در ایران از شکل وستفالیایی و وبری به شکل پساوستفالیایی تغییر پیدا کرده است. چرا که اکنون در بعد حاکمیتی شاهد یک نوع حاکمیت متداخل مشترک نسبی بین نیروهای فراملی و فروملی هستیم. این در حالی است که به لحاظ کارکرد دولت همچنان خواستار اعمال کارکردهای وستفالیایی است. این ناهماهنگی موجب تنش و چالش­ در عرصه سیاستگذاری و تصمیم گیری دولت می­شود.

کلیدواژه ها

جهانی شدن, جهانی شدن سیاسی, دولت جمهوری اسلامی, ماهیت دولت, کارکرد دولت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.