اثرات آزاد سازی و توسعه ی مالی بر رشد اقتصادی کشور

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد مقداری، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JQE-6-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید کمیل طیبی

دانشیار اقتصاد دانشگاه اصفهان

مرتصی سامتی

دانشیار اقتصاد دانشگاه اصفهان

یاسر عباسلو

کارشناس ارشد اقتصاد دانشگاه اصفهان

فرشته اشراقی سامانی

کارشناس ارشد اقتصاد دانشگاه اصفهان

چکیده

امروزه اهمیت آزاد سازی ­های اقتصادی و تقویت بازارهای مختلف ملی و جهانی بر کسی پوشیده نیست.  در ادبیات اقتصادی نیز همواره بر ایجاد ثبات و رشد پایدار از طریق توسعه­ ی مالی تاکید می ­شود.  با این حال، توسعه ­ی مالی نیازمند ابزار مالی از جمله سیستم بانکی کارآمد است، که کارآمدی آن از طریق رقابت پذیری و آزاد سازی مالی امکان پذیر است.  این مطالعه اثرات توسعه ­ی مالی را از طریق اندازه گیری شاخص ­های مختلف بر رشد اقتصادی کشور ارزیابی می­ کند.  همچنین، به دنبال بررسی این پرسش است که چنانچه سیستم مالی ایران در مواجهه با سناریوهای آزاد سازی مالی مانند آزاد سازی نرخ بهره و همگرایی آن به سمت تغییرات در قیمت­ ها قرار گیرد، چه اثری بر رشد اقتصادی کشور ایجاد می­ نماید.  در صورتی که خصوصی سازی بانک ­ها به عنوان توسعه­ ی مالی تلقی شود، چگونه می­ تواند بر رشد اقتصادی کشور موثر باشد.  برای رسیدن به این اهداف، با به کارگیری داده ­های نظام بانکی و برخی متغیرهای اقتصاد کلان ایران در مقطع زمانی ۱۳۸۴-۱۳۶۳ از روش­ های اقتصاد سنجی ARDL و ECM استفاده می ­شود تا از طریق آن بتوان اثرات کوتاه مدت و بلند مدت توسعه ­ی مالی را بر رشد اقتصادی کشور تجربه کرد.  نتایج حاکی از اثر بخشی مثبت آزاد سازی مالی مبتنی بر همگرایی نرخ بهره و همچنین خصوصی سازی بانک ­ها بر رشد اقتصادی کشور به خصوص در بلند مدت است.

کلیدواژه ها

توسعه ی مالی, آزاد سازی مالی, خصوصی سازی, رشد اقتصادی, نظام بانکی ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.