بررسی آزمایشگاهی تاثیر استفاده از سنگ چین و پوشش گیاهی بر آب شستگی اطراف تکیه گاه پل

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله فناوری های پیشرفته در بهره وری آب، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ATWE-2-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه علیزاده ماهانی

دانشجوی دکتری سازه های آبی، بخش مهندسی آب، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

;کورش قادری

دانشیار سازه های آبی، بخش مهندسی آب، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

محمد مهدی احمدی

دانشیار سازه های آبی، بخش مهندسی آب، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

محمد رضا مددی

استادیار سازه های آبی، گروه مهندسی آب، دانشگاه جیرفت، جیرفت،ایران.

چکیده

هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر استفاده از سنگچین و پوشش گیاهی بر کاهش آب شستگی اطراف تکیه گاه پل می باشد. به همین منظور در ۳۰ آزمایش در سه گروه، از دو ابزار سنگ چین و پوشش گیاهی به صورت جداگانه و همزمان برای کنترل آب شستگی تکیه گاه مستطیلی ۹۰ درجه و مستطیلی با دیواره های دایره ای استفاده شد. در ابتدا، آزمایش های سنگ چین انجام شد. در این آزمایش ها سنگ چین تیزگوشه در قطرهای ۷/۲، ۸۱/۶ و ۱۲ میلی متر و چگالی ۶۵/۲ مورد استفاده قرار گرفت. ضخامت لایه سنگ چین دو برابر قطر متوسط سنگ-چین، چیدمان مستطیلی و هم تراز با مصالح بستر در نظر گرفته شد و نتایج نشان داد که سنگ چین با قطر ۱۲ میلی متر آبشستگی اطراف تکیه گاه مستطیلی را ۸۵ درصد و اطراف تکیه گاه مستطیلی با دیواره های دایره ای را ۵۳ درصد کاهش داد. در مرحله دوم آزمایش های پوشش گیاهی انجام شدند و پوشش گیاهی برای هر دو تکیه گاه تحت آرایش شطرنجی، در سه درصد تراکم ۶۴/۰، ۱۹/۱ و ۸/۲، انعطاف پذیر و مستغرق انتخاب شد. مطابق نتایج حاصله، درصد تراکم ۱۹/۱ برای هر دو تکیه گاه بهترین عملکرد را داشته و آب شستگی را در اطراف تکیه-گاه مستطیلی ۹۰ درجه ۸۴ درصد و مستطیلی با دیواره های دایره ای ۸۱ کاهش داد. در آخرین مرحله از آزمایش ها، تاثیر همزمان سنگ چین و پوشش گیاهی بررسی شد. سنگ چین با قطر ۸۱/۶ میلی متر و پوشش گیاهی با درصد تراکم ۱۹/۱ درصد بهترین نتیجه را داشته به گونه ای که آب شستگی در اطراف تکیه گاه مستطیلی ۹۳ درصد و اطراف تکیه گاه مستطیلی با دیواره های دایره ای را ۶۸ درصد کاهش داد.

کلیدواژه ها

پوشش گیاهی, حفاظت بستر, سنگ چین, فرسایش, مدل آزمایشگاهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.