نقش واسطه ای اعتماد سازمانی در رابطه کار تیمی و شفافیت سازمانی با چابکی سازمانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه مطالعات کاربردی در علوم مدیریت و توسعه، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ASMD-8-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سولماز عبدی

کارشناسی ارشد، عرفان اسلامی

رقیه بحرینی

کارشناسی ارشد، دبیر زبان انگلیسی

مریم شرقی

کارشناسی ارشد، روانشناسی،

سمیه زارعی

کارشناسی ارشد، علوم تربیتی

چکیده

مقدمه و هدف: در عصر حاضر روز به روز بر پیچیدگی سازمان ها افزوده می شود و سازمان ها برای آنکه بتوانند بقا و حیات خود را تضمین کنند ملزم به ارائه پاسخ های مناسب نسبت به محیط های درون سازمانی و برون سازمانی هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای اعتماد سازمانی در رابطه کار تیمی و شفافیت سازمانی با چابکی سازمانی می باشد.روش شناسی پژوهش: تحقیق حاضر از نظر ماهیت محتوایی توصیفی-همبستگی (مدل معادلات ساختاری) و از منظر هدف کاربردی است. شرکت کنندگان در پژوهش حاضر یا به عبارتی جامعه آماری تحقیق، معلمان شاغل به تدریس در دوره ی ابتدایی و متوسطه اول در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ شهرستان نمین به تعداد ۶۵۳ نفر می باشند. روش نمونه گیری به کار گرفته شده، نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای بوده و با توجه به ناهمگون بودن جامعه آماری از روش نمونه گیری طبقه ای نیز استفاده گردید که از میان جامعه ی آماری پیش گفته، بر اساس جدول مورگان نمونه ای به حجم ۲۶۳ نفر (۱۹۹ نفر زن و ۶۴ نفر مرد) انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد.یافته‎ ها: نتایج حاکی از اثر مستقیم کارتیمی و شفافیت سازمانی بر اعتماد سازمانی به ترتیب با ضرایب ۹۱/۰ با مقدار t (۲۷/۲۳) و ۶۱/۰ با مقدار t (۳۱/۸) می باشد. همچنین اثر غیر مستقیم کارتیمی و شفافیت سازمانی بر چابکی سازمانی با میانجی اعتماد سازمانی به ترتیب ۵۴/۰ و ۳۷/۰ به دست آمد. نتیجه گیری: تغیرات مستمر درون و برون سازمانی بقاء سازمان را تهدید می کند که طبق نتایج به دست آمده سازمان ها برای ادامه حیات خود باید شفافیت و کارتیمی را بکاربسته و اعتماد سازمانی را ارتقاء دهند. تا از این طریق بتوانند عملکرد چابک تری داشته باشند.

کلیدواژه ها

هوش، هوش معنوی، اعتماد سازمانی، شفافیت سازمانی، چابکی سازمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.