واکاودی نقش مدیریت شهری در برگرازی آیینهای مذهبی؛ نمونه موردی: میدان نبوت شهرداری منطقه ۸ کلان شهر تهران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مطالعات طراحی شهری و پژوهش های شهری، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JDSJ-6-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه تنهایی

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

آیین های فرهنگی-مذهبی در ایران همانند رخدادی هستند که ریشه در باورها و اعتقادات تک تک افراد جامعه دارند و از نسلی به نسل دیگر منتقل شده اند و هر ساله مردم با برگزاری این آیین ها و باورها، اعتقادات خود را محکم تر می سازند. ارزشها ،باورها و اعتقادات سهم عمدهای در شکلدهی به محیط انسانی علی الخصوص محیط شهری دارند، در این میان مراسم عزاداری ابا عبداله الحسین (ع) به دلیل برگزاری بیش تر در فضاهای عمومی شهر،نقش زیادی در شکل، کالبد، رنگ و ویژگی های عینی شهر ایجاد کرده است. تغییرات کالبدی و فعالیت های غیر کالبدی حاصل از این مراسم در شهر نظیر تعزیه خوانی، نوحه خوانی،هیئت ها و دسته های عزاداری، مراسم نذری، چراغانی و سیاهپوش معابرو محله ها، نصب پرچم ها و المان های مخصوص در این ایام در سطح شهر باعث ایجاد تغییراتی پویا در مفاهیم و مولفه های هویتی شهر ایرانی می گردد. در گذشته به علت اینکه شهرها به ویژه شهر تهران به این میزان رشد و توسعه نیافته بود چند معبر و میدانی بر ای اجرای این مراسم در نظر گرفته می شد که با توجه به جمعیت آن زمان پاسخگوی نیازهای مردم بود، ولی با گذشت زمان و توسعه و رشد شهرها و همچنین بروز تغییرات در نیازهای مردم در اجرای این آئین ها با توجه به کمبود فضاهای شهری و در نظر گرفته نشدن فضای مخصوص برای اجرای این مراسم تغییراتی حاصل شد. در این میان مدیریت شهری به عنوان متولی اصلی اداره فضاهای عمومی شهر می تواند تاثیر مهم و بسزایی در برگزاری بهتر مراسم های ماه محرم که تبلور آن در تاسوعا و عاشورا حسینی است و دیگر مراسمات آیینی داشته باشد. این مطالعه به صورت تحقیق توصیفی و جمع اوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای جهت تنظیم ادبیات نطری تحقیق استفاده شده است. در این تحقیق سعی شد که توان و پتانسیل های خیابان ها و سایر فضاهای موجود درمیدان نبوت منطقه هشت کلان شهر تهران شناسایی شوند تا برای ساماندهی این فضاها به منظور ساماندهی اجرای مراسم فرهنگی- مذهبی راهکارهایی ارائه گردد

کلیدواژه ها

مدیت شهری، آیین های مذهبی، تاسوعا و عاشورا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.