تحلیل خطر لرزه ای و تهیه طیف خطر شهر مشهد جهت طراحی و اجرای زیرساختهای شهری و برون شهری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 20، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-20-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید توسلی

دانشیار، گروه مهندسی عمران، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

عادل عساکره

استادیار، گروه مهندسی عمران، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

نوید توسلی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی عمران، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

تجربه زلزله های اخیر و خسارت های ناشی از آن در انواع سازه ها از جمله شریان های حیاتی و زیرساخت های حمل و نقل، محققین را بر آن می دارد که نسبت به بررسی و بازنگری مجدد پارامترهای لرزه خیزی موثر در مناطق مختلف در مقایسه با شتاب طرح ارائه شده در آیین نامه های مربوطه، اقدام نمایند. در این پژوهش، به بررسی و تحلیل خطر لرزه ای و تهیه طیف خطر یکسان شهر مشهد با استفاده از روش احتمالاتی و تعیینی پرداخته شده است. بدین صورت که منحنی خطر لرزه ای و طرح طیف شهر مشهد در منطقه ای به مساحت ۱۰۰ کیلومترمربع در شبکه های ۱×۱ کیلومترمربعی و در نظر گرفتن پارامترهای موثر بر آن از جمله تعیین گسل های فعال منطقه، طول موثر گسل ها، حداکثر رخداد زلزله و فاصله موثر از گسل ها، با فرض خطی بودن چشمه های لرزه ای و استفاده از روابط کاهندگی متفاوت، محاسبه و مقایسه گردیده است. نتایج نشان می دهند که حداکثر شتاب افقی سنگ بستر در منطقه مورد مطالعه با روش تعیینی g۴۹/۱ و همچنین با استفاده از روش احتمالاتی، مقادیر آن برای دوره بازگشت های مختلف در طول عمر مفید ۵۰ سال با احتمال ۲ درصد، ۵ درصد و ۱۰ درصد به ترتیب g۶۱/۰، g۴۳/۰ و g۳۴/۰ بدست آمده و طیف خطر یکنواخت شهر مشهد به کمک روش های مختلف و رابطه کاهندگی طیفی قدرتی و همکاران ارائه شده است.

کلیدواژه ها

تحلیل خطر لرزه ای, شهر مشهد, طیف خطر, روش احتمالاتی, روش تعیینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.