برآورد تقاضای سفر روستایی با روش های آمار فضایی و شبکه عصبی مصنوعی (مطالعه موردی: شهرستان تبریز)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 20، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-20-4_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن آقایاری هیر

استادیار، گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

محمد ظاهری

دانشیار، گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

ناهید رحیم زاده

دانشجوی دکتری، گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی ، تبریز، ایران

چکیده

فرآیند پیش بینی تقاضای سفر یک گام کلیدی در برنامه ریزی حمل ونقل است و شامل مجموعه ای از مدل های ریاضی می باشد که سعی در شبیه سازی رفتار انسان در سفرها دارند. این فرآیند برای تخمین تعداد سفرهایی که در آینده در سیستم حمل ونقل انجام می گیرد، استفاده می شود. هدف این مقاله، برآورد تقاضای سفر با روش های آمار فضایی و شبکه عصبی مصنوعی، سپس مقایسه نتایج حاصل از این روش ها جهت تعیین دقت هر یک برای تخمین تقاضای سفر است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی – تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق، تمام خانوارهای روستاهای شهرستان تبریز است که ۴۰۷۱۴ خانوار می باشد و با استفاده از فرمول کوکران، ۳۸۰ خانوار به-عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با ابزار پرسشنامه محقق ساخته و بر اساس شاخص های تحقیق انجام گرفت و در نتیجه تقاضای واقعی سفر افراد تخمین زده شد. بعد از تخمین تقاضای واقعی سفر، برآورد سفر با استفاده از روش های حداقل مربعات معمولی، رگرسیون وزنی جغرافیایی و شبکه عصبی پرسپترون چندلایه انجام گرفت و نتیجه حاصل از آنها با تخمین واقعی سفر مقایسه شد. نتایج مطالعه نشان داد که رگرسیون وزنی جغرافیایی (GWR)، شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و حداقل مربعات معمولی (OLS) به ترتیب بیشترین تا کمترین دقت را در برآورد تقاضای سفر دارند.

کلیدواژه ها

پیش بینی تقاضای سفر, شبکه عصبی مصنوعی, رگرسیون وزنی جغرافیایی, روستایی, شهرستان تبریز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.