پیشرفت های اخیر در کاربرد شبکه های حسگری توزیعی فیبر نوری در صنعت نفت و گاز

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش بازرسی و ایمنی در صنایع نفت و انرژی
  • کد COI اختصاصی: SIOEI03_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم میرزائی

دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران

علیرضا بهرامپور

چکیده

این مقاله بصورت خلاصه به معرفی تکنولوژی نشت یابی مبتنی بر حسگر فیبرنوری خطوط لوله ی سیالات مایع و گاز و پیشرفت های اخیر در کاربرد آن می پردازد. پیشرفت ها در تکنولوژی حسگر و ارتباطات بی سیم، چالش های جدیدی در این زمینه بوجود آورده اند. طی دهه های گذشته، استفاده از شبکه های حسگر به منظور نظارت بر محیط و جمع آوری اطلاعات، افزایش چشم گیری داشته است. استفاده از خطوط لوله، متداول ترین و ایمن ترین روش انتقال نفت وفرآورده های نفتی است. ایجاد نشتی و خرابی در خطوط لوله، علاوه بر زیان اقتصادی ناشی از هدر رفت مواد با ارزش، موجب اثرات مخرب زیست محیطی می گردد. قیمت روزافزون انرژی، دغدغه های زیست محیطی و نگرانی از ایمنی خطوط لوله در عبور از مناطق مسکونی، سیستم های دیدبانی و نشت یابی را جزء لاینفک تأسیسات زیربنایی خطوط انتقال قرار داده است. تشخیص سریع نشتی در خط لوله و همچنین مکان یابی دقیق آن، موجب جلوگیری از روی دادن حوادث و اتلاف مواد با ارزش نفتی می گردد. امروزه سیستم‌های نشت یابی بسیار متنوع هر کدام با استفاده از تکنیکی خاص، سعی در شناسایی دقیق و سریع محل نشتی دارند. روش های تشخیص سریع نشت، براساس تغییر عواملی مانند دما، فشار و... کار می کنند. بازرسی های دقیق از سطوح داخلی و خارجی لوله نیز برای تشخیص محل نشت بکار می روند. تکنولوژی حسگر‌های نوری توزیعی، نسبت به روش های دیگر دارای خصوصیات برجسته ای در دیدبانی خطوط لوله هستند. توانایی اندازه گیری دما و کرنش در هزاران نقطه در طول فیبرنوری در یک سازه ی طولانی مثل خطوط لوله، چاه های نفت و... مورد توجه است. یکی از مؤثرترین روش های نشت یابی، سیستم اندازه گیری توزیعی دما بوسیله ی کابل های فیبرنوری می باشد. این سیستم با استفاده از کابل های فیبرهای نوری با اندازه گیری تغییر دما ناشی از نشت مواد محل نشتی را مشخص می کند. این مقاله با آوردن دو نمونه از شبیه سازی های صورت گرفته برای خطوط لوله گاز و نفت، به معرفی این روش بعنوان یکی از سیستم های موفق نشت یابی می پردازد.

کلیدواژه ها

خطوط لوله ی گاز و نفت، سیستم نشت یابی، دیدبانی خطوط لوله، اندازه گیری توزیعی دما

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.