اثر تنش آبی و کاربرد پتاسیم بر برخی ویژگی های رشدی نهال های کشت بافتی خرما رقم زاهدی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-13-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمان یوسفی

Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

مجید علی حوری

Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

حجت دیالمی

Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تنش آبی و کاربرد کود سولفات پتاسیم بر برخی ویژگی های رشدی نهال های کشت بافتی خرما رقم زاهدی، این تحقیق به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار روی ۴۵ اصله نهال یک ساله اجرا شد. تنش آبی در سه سطح (آبیاری به مقدار ۱۰۰، ۸۰ و ۶۰ درصد تبخیر تجمعی از تشت تبخیر کلاس A) و کود سولفات پتاسیم در پنج سطح (صفر، محلول پاشی برگی ۲ گرم در لیتر، محلول پاشی برگی ۴ گرم در لیتر، کاربرد خاکی ۵۰ گرم برای هر نهال، کاربرد خاکی ۱۰۰ گرم برای هر نهال) روی نهال ها اعمال شد. در پایان آزمایش ویژگی های رشدی شامل محیط تنه، تعداد برگ، طول و عرض برگ، تعداد برگچه، طول و عرض برگچه، وزن تر و خشک اندام هوایی اندازه گیری و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش تنش آبی به طور معنی داری بر تمامی صفات رشد رویشی اثر منفی گذاشت، درحالی که کاربرد سولفات پتاسیم آثار تنش آبی را تعدیل کرد. در بالاترین سطح تنش آبی (آبیاری به مقدار ۶۰ درصد نیاز آبی) بدون کاربرد پتاسیم برای وزن تر و خشک اندام هوایی به ترتیب مقادیر ۵۹۰ و ۲۴۳ گرم ثبت شد، درحالی که با کاربرد خاکی ۱۰۰ گرم سولفات پتاسیم در همین سطح تنش آبی، وزن تر و خشک اندام هوایی به طور معنی داری به ترتیب به ۷۰۶ و ۳۴۶ گرم افزایش یافت. در این تحقیق، کاربرد خاکی کود سولفات پتاسیم نسبت به روش محلول پاشی برگی اثرات بهتری روی صفات رشدی نهال های خرما داشته است. در تمامی سطوح تنش آبی، کاربرد کود سولفات پتاسیم به ویژه در کاربرد خاکی ۱۰۰ گرم برای هر نهال باعث افزایش رشد رویشی، وزن تر و خشک نهال و بهبود مقاومت به تنش آبی شد.

کلیدواژه ها

Leaf number, Fertilization, Soil application, Foliar application, Plant weight, تعداد برگ, کوددهی, کاربرد خاکی, محلول پاشی برگی, وزن نهال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.