اثر ارتفاع بر برخی از متابولیت های ثانویه گیاه دارویی آقطی (Sambucus ebulus L.) در سه رویشگاه مختلف استان مازندران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 12، شماره: 56
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-12-56_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه پولکی خشکرودی

Biotechnology Department of Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources

نادعلی باقری

Biotechnology Department of Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources

نادعلی بابائیان جلودار

Biotechnology Department of Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources

چکیده

آقطی (Sambucus ebulus L.) از گیاهان دارویی ارزشمندی است که دارای پراکنش گسترده ای در امتداد جنگل ها، کنار جاده ها و چمنزارها ی شمال ایران است. به منظور بررسی تاثیر ارتفاع روی برخی ترکیبات بیوشیمیایی از جمله فنل، فلاونوئید، ظرفیت آنتی اکسیدانی و کاتالاز (CAT)، گایاکول پراکسیداز (GPX)، آسکوربات پراکسیداز (APX) و سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، نمونه های گیاهی شامل اندام های برگ، ساقه، ریشه و میوه در اواخر تابستان از مناطق ساری، بابل و آمل و در ارتفاعات ۱۰۰-۰، ۶۰۰-۵۰۰ و ۱۰۰۰-۹۰۰ متر با سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی جمع آوری شدند. نتایج حاکی از آن بود که ارتفاع و اثر متقابل ارتفاع و منطقه تاثیر معنی داری بر میزان همه متابولیت های ثانویه مورد بررسی، داشت. با افزایش ارتفاع از سطح دریا، میزان آنزیم CAT، GPX و APX افزایش داشته است. همچنین، ظرفیت آنتی اکسیدانی نیز با افزایش ارتفاع از سطح دریا افزایش پیدا کرده است. با توجه به اینکه این ترکیبات جز مهمترین ترکیبات ثانویه گیاهان دارویی هستند، می توان نتیجه گرفت که بیشترین مقدار ترکیبات موثره گیاه دارویی آقطی در ارتفاعات بالا وجود دارد. بیشترین همبستگی بین ظرفیت آنتی اکسیدانی و فلاونوئید (۹۵۸/۰r=) بوده، همچنین ظرفیت آنتی اکسیدانی با همه صفات مورد بررسی همبستگی معنی داری (۰۱/۰P≤ و ۰۵/۰P≤) نشان داد. به­طور­کلی، نتایج نشان می دهد گیاه دارویی آقطی، سرشار از خاصیت آنتی­اکسیدانی بوده، و می توان از آن به عنوان یک منبع گیاهی ترکیبات آنتی اکسیدانی در صنایع غذا و دارو استفاده کرد.

کلیدواژه ها

Sambucus ebulus L., Enzyme, Phenolic compounds, Antioxidant capacity, Flavonoid, Elevation gradient, آقطی (Sambucus ebulus L.), آنزیم, ترکیبات فنلی, ظرفیت آنتی اکسیدانی, فلاونوئید, گرادیان ارتفاعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.