اثر نانوذرات اکسید مس و فواصل آبیاری بر پاسخ های آنتی اکسیدانی، اجزای عملکرد دانه و محتوای اسانس گیاه رازیانه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 12، شماره: 56
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-12-56_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آمنه نادری

Plant Biology Department, Faculty of Science, Shahrekord University, Shahrekord, Iran

ریحانه عمواقایی

Biotechnology Research Institute, Shahrekord University, Shahrekord, Iran

چکیده

امروزه علاقه در استفاده از نانو­ذرات برای تقویت تحمل تنش­ها و القای تولید متابولیت­های ثانویه در گیاهان داروئی در حال افزایش است. این مطالعه با هدف بررسی اثر محلول­پاشی برگی نانوذرات اکسید مس (صفر، ۵/۲، ۵، ۱۰ و ۲۰ میلی­گرم بر لیتر) بر برخی صفات بیوشیمیایی و زراعی گیاه رازیانه در شرایط مختلف رطوبتی (فواصل آبیاری ۱، ۲ و ۳ روزه) انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش فواصل آبیاری، بطور معنی­داری باعث کاهش محتوای کلروفیل a, b، ارتفاع، بیوماس، تعداد دانه در گیاه، وزن صد دانه و عملکرد دانه و افزایش محتوای مالون دی­آلدئید و فعالیت آنزیم­های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز شد. محلول­پاشی برگی نانوذرات اکسید مس تحت تنش کم­آبی با تشدید فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی، تنش اکسیداتیو را کاهش و محتوای کلروفیل a, b در برگ را افزایش داد. همچنین دو بار محلول­پاشی برگی (در مرحله پنج برگی و قبل از گلدهی) با غلظت ۵ و ۱۰ میلی­گرم بر لیتر اغلب اثر مثبتی بر روی بیوماس، ارتفاع، وزن صد دانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد اسانس و عملکرد اسانس استخراج شده از بخش هوایی گیاه رازیانه داشت. در مقابل اثر محلول­پاشی با غلظت ۲۰ میلی­گرم بر لیتر اکسید مس بر روی بیشتر صفات فوق و میزان اسانس گیاه کمتر از اثر غلظت ۵ و ۱۰ میلی­گرم بر لیتر نانو­ذرات بود. بنابراین، استفاده از غلظت مناسب نانو­ذرات اکسید مس، تحمل گیاه، عملکرد دانه و محتوای اسانس بخش هوایی گیاه رازیانه تحت تنش کم­آبی را بهبود می­دهد.

کلیدواژه ها

Chloropyll content, Harvest index, Oxidative damage, Peroxidase, Superoxide dismutase, Water deficit, پراکسیداز, تنش کم آبی, خسارت اکسیداتیو, سوپراکسید دیسموتاز, شاخص برداشت, محتوای کلروفیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.