رتبه بندی معیارهای مدیریت پسماندهای بیمارستانی با استفاده از رویکرد تصمیم گیری چند معیاره در بیمارستان های منتخب

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه ابن سینا، دوره: 25، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SINA-25-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسن گل ریحان

Department of Environment, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

سیدعلی جوزی

Department of Environment, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

مژگان زعیم دار

Department of Environment, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

سحر رضایان

Department of Environment, Shahrood Branch, Islamic Azad University, Shahrood, Iran

چکیده

زمینه و اهداف: مدیریت نامناسب پسماندهای بیمارستانی به یک نگرانی عمده در بسیاری از کشورهای در حال توسعه تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف رتبه بندی معیارهای بهداشتی- محیط زیستی و مدیریتی پسماندهای بیمارستانی با استفاده از رویکرد تصمیم گیری چندمعیاره ANP-TOPSIS انجام شده است. روش بررسی: این پژوهش از نوع مطالعات کیفی است. پس از شناسایی و تعیین معیار های بهداشتی- محیط زیستی و مدیریتی پسماند های بیمارستانی، اعتبارسنجی معیارها به روش دلفی و با استفاده از پرسشنامه انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، نرم افزارSPSS مورد استفاده قرار گرفت. به منظور وزن دهی معیار ها و زیرمعیار ها، تکنیک فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) و نرم افزار Super Decision۲.۲ مورد استفاده قرار گرفت. سپس برای ارزیابی و اولویت بندی زیرمعیار های شناسایی شده، از روش TOPSIS استفاده شد. یافته ها: تعداد ۱۱ معیار و ۴۴ زیرمعیار به روش دلفی معتبر گردید. نتایج نشان داد که زیرمعیار میزان مشارکت کمک پرستاران در تفکیک پسماند های عفونی و غیرعفونی (با وزن ۰.۷۰۵)، میزان مشارکت پرستاران در تفکیک پسماند ها (با وزن ۰.۶۵۹) و میزان بی خطرسازی پسماند به روش هیدروکلاو (با وزن۰.۶۳۳) به ترتیب اولویت اول تا سوم زیرمعیار های بهداشتی -محیط زیستی و همچنین زیرمعیار های مشارکت پرستاران در برنامه های آموزشی، مشارکت کمک پرستاران در برنامه های آموزشی و تاثیر اصلاح زنجیره خرید در کاهش تولید پسماند به ترتیب با امتیاز های ۰.۷۷۸، ۰.۷۴۸ و ۰.۷۱۸ اولویت اول تا سوم مولفه مدیریتی را به خود اختصاص داده اند. نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده، تشویق کارکنان به مشارکت در آموزش، اصلاح فرایند خرید با تاکید بر کاهش تولید پسماند بیمارستان و نظارت منظم و مستمر می تواند اجرای موثر شیوه های مدیریت پسماند در بیمارستان ها را بهبود بخشد.

کلیدواژه ها

Medical Waste, Environmental Health, Waste Management, Qualitative Research, پسماندهای پزشکی, بهداشت محیط, مدیریت پسماند, مطالعات کیفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.