بررسی علل مراجعه مجدد مبتلایان به نارسایی قلبی بستری شده در مرکز قلب فاطمه زهرا ساری در سال ۱۴۰۱

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 33، شماره: 226
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-33-226_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید بقولی

BSc Student in Nursing, Student Research Committee, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

شادی اخلاقیان طاب

BSc Student in Nursing, Student Research Committee, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

سید مرتضی تقوی

Assistant Professor, Department of Cardiology, Cardiovascular Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

معصومه باقری نسامی

Professor, Traditional and Complementary Medicine Research Center, Addiction Institute, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran and World Federation of Acupuncture-Moxibustion Societies (WFAS), Beijing, China

چکیده

سابقه و هدف: علی رغم پیشرفت های فراوان در زمینه درمان نارسایی قلبی، هنوز میزان بستری مجدد در این بیماران نسبتا بالا می باشد، که این امر موجب تحمیل هزینه به بیماران و بیمارستان می شود. لذا این مطالعه با هدف تعیین علل مراجعه مجدد مبتلایان به نارسایی قلبی بستری شده در مرکز قلب فاطمه زهرا ساری در سال ۱۴۰۱ طراحی و اجرا شد. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، ۳۰۹ بیمار مبتلا به نارسایی قلبی که برای بار دوم به مرکز قلب فاطمه زهرا ساری مراجعه کرده بودند، به روش نمونه گیری در دسترس در سال ۱۴۰۱، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و علل بستری مجدد بود که روایی محتوای کیفی آن توسط ۵ نفر از متخصصین قلب بررسی و تایید شد. نمونه ها با استفاده از ۲۱SPSS ، آمار توصیفی، فراوانی نسبی و مطلق، میانگین و انحراف معیار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: ۵۴ درصد نمونه ها مرد و ۴۶ درصد زن بودند و میانگین سنی آن ها ۱۲±۶۶ سال بود. تنگی نفس در ۸۸ درصد افراد گزارش شد که طبق معیار ارزیابی انجمن قلب امریکا بیش ترین درجه شدت آن ۲ (در۴۴ درصد موارد) بود. افزایش درد قفسه سینه قبل از بستری مجدد نیز در ۳۰ درصد افراد گزارش شد که طبق معیار ارزیابی جامعه قلب کانادا بیش ترین شدت آن ۲ (۵۴ درصد موارد) بود. عدم رعایت برنامه بازتوانی در میان ۷۴ درصد بیمارانی که دارای برنامه بازتوانی بودند، مشاهده شد. عدم رعایت رژیم دارویی (۲۸ درصد)، تپش قلب (۲۸ درصد)، رخداد استرس زا (۲۲ درصد)، فعالیت سنگین (۲۱ درصد)، عدم رعایت رژیم غذایی (۲۱ درصد)، مصرف دخانیات (۷ درصد)، بیماری عفونی (۴ درصد)، قطع دارو (۴ درصد) و مصرف الکل در ۳ درصد بیماران مشاهده شد. استنتاج: با توجه به این که بیش ترین علت بستری مجدد بیماران نارسایی قلبی به دلیل تنگی نفس بوده و عدم رعایت برنامه بازتوانی، رژیم دارویی و غذایی نیز درصد بالایی از علل بستری مجدد این بیماران را به خود اختصاص داده است، رعایت برنامه بازتوانی به دلیل تاثیر زیادی که بر بهبود وضعیت تنفسی دارد، توصیه می شود. هم چنین آموزش بیماران در این زمینه، مشاوره و رعایت توصیه های پزشکان پس از ترخیص می تواند در عدم بستری مجدد و بهبود کیفیت زندگی بیماران موثر باشد.

کلیدواژه ها

heart failure, patient readmission, causality, نارسایی قلب, بستری مجدد, علل, بازتوانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.