ارزیابی یوتریفیکاسیون و تغذیه گرایی دریاچه ها با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (مطالعه ی موردی دریاچه تالابی زریبار)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI16_448
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3439
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صلاح الدین ابراهیم پور

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی زیست محیطی، مرکز تحقیقات آب های زیرز

حسین محمد زاده

استادیار، مرکز تحقیقات آب های زیرزمینی (متآب)، دانشکده علوم، دانشگاه

احسان نادری

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی زیست محیطی، دانشکده علوم زمین، دانش

آمنه آذر پیکان

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی زیست محیطی، دانشکده علوم زمین، دانش

چکیده

یوتریفیکاسیون یک تهدید جدی برای دریاچه ها بوده که عمدتاً به دلیل آلودگی ناشی از فعالیت های انسانی ایجاد می شود. استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی برای ارزیابی دریاچه ها از نظر تغذیه گرایی یکی از روش های بسیار مفید می باشد. شاخص تغذیه گرایی (TSI) با استفاده از 5 پارامتر فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی، شامل فسفات کل (TP)، نیتروژن کل (TN)، اکسیژن خواهی شیمیایی (COD)، عمق دیسک سکی (SD) و کلر و فیل آ (Chi-a)، یوتریفیکاسیون محیط دریاچه را مورد بررسی قرار می دهد. بر اساس مقیاس یوتریفیکاسیون ( 0 تا 100 ) محیط دریاچه ها را به 7 سطح تغذیه ای: الیگوتروف (0-30)، زوتروفیک خفیف (30-40) ، زوتروفیک (40-50)، مزوتروفیک حاد (50-60)، یوتروفیک (60-70)، هایپریوتروفیک (70-80) و هایپریوتروفیک حاد (80-100) تقسیم می کنند. برای بدست آوردن سطح تغذیه ای دریاچه زریبار، ابتدا شاخص تغذیه گرایی (TSI) پارامترهای پنجگانه با استفاده از داده های اندازه گیری شده در 7 ایستگاه در طول یک دوره 8 ماهه تهیه و سپس با بکارگیری روش درونیابی (IDW) نقشه های پهنه بندی دریاچه زریبار بدست آمده است. با توجه به نقشه ی نهایی سطح تروفیک دریاچه حاصل از تکنیک همپوشانی، از سطح 2200 هکتاری دریاچه، 1035 هکتار آن در وضعیت یوتروفیک و 1165 هکتار آن در وضعیت هایپرتروفیک قرار دارد.

کلیدواژه ها

یوتریفیکاسیون، دریاچه زریبار، سیستم اطلاعات جغرافیایی ، TSI

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.