مطالعات مغناطیس سنجی در نواحی مستعد زمین گرمایی شمال شرق محلات

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI16_399
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1028
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد محمدزاده مقدم

دانشجوی کارشناس ارشد ژئوفیزیک، دانشگاه تهران

محمود میرزایی

دانشیار دانشگاه اراک دانشکده علوم پایه گروه فیزیک

بهروز اسکویی

استادیار موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران

حمیدرضا شبرنگ

دانشجوی کارشناس ارشد ژئوفیزیک، دانشگاه تهران

چکیده

عملیات مغناطیسسنجی به عنوان بخشی از برنامه توسعه انرژی زمینگرمایی در منطقه محلات انجام شد. این عملیات به منظور شناسایی دقیق نواحی مستعد زمینگرمایی، در محدوده اطراف چشمههای آبگرم شمال شرق محلات در منطقهای به وسعت حدود 250 کیلومترمربع انجام و در مجموع بیش از 4000 ایستگاه مغناطیسسنجی در امتداد 10 پروفیل بلند جمعا به طول 160 کیلومتر برداشت شد. تصحیحات و پردازشهای لازم روی دادهها صورت گرفت، تا با استفاده از نقشههای مختلف بیهنجاریهای مغناطیسی بدست آمده، بتوان به ویژگیهای ساختاری سیستم زمینگرمایی منطقه و همچنین عمق و پارامترهای منبع زمینگرمایی پی برد. در این پژوهش دادههای حاصل از عملیات مغناطیسسنجی زمینی با استفاده از دو روش بسیار کاربردی اویلر و ورنر مورد تفسیر کمی و کیفی قرار گرفته است. نتایج تخمین عمق منبع اصلی بیهنجاری بدست آمده با این دو روش، وجود یک منبع زمینگرمایی با عمقی در حدود 1000 متر در منطقه را برآورد مینماید. مقدار شاخص ساختاری بدست آمده با استفاده از روش اویلر، مؤید این است که منبع بیهنجاری داری شکلی شبیه به یک استوانه مخروطی است. عدم وجود قطب منفی مغناطیسی بارز در منطقه احتمالا حاکی از گسترش این توده در عمق است. همچنین نتایج این پژوهش نشان میدهد که روش اویلر علاوه بر تخمین عمق بیهنجاری، به بررسی روند تغییر عمق در نقاط مختلف بیهنجاری هم میپردازد.

کلیدواژه ها

چشمه های آبگرم، محلات، مغناطیس سنجی زمینی، منبع زمین گرمایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.