بررسی اثر کود نیتروژن بر جوانه زنی، قدرت بذر و استقرار گیاهچه در گیاهان والد گندم رقم آذر-۲ تحت شرایط دیم در آزمایشگاه
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: دوفصلنامه علوم به زراعی گیاهی، دوره: 2، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JPPS-2-2_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 115
نویسندگان
چکیده
استفاده بهینه و کافی نیتروژن در تغذیه گیاهان والد میتواند نقش مهمی در تولید بذور با کیفیت و قدرت رشد بالا داشته باشد. به همین منظور در آزمایشی اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن بر قدرت بذر، جوانهزنی و استقرار گیاهچه در گیاهان والد گندم رقم آذر-۲، در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم کشور (مراغه) بررسی شد. در این تحقیق بذور گندم آذر-۲ که تحت تیمار مقادیر مختلف کود نیتروژن (۰، ۳۰، ۶۰، ۹۰ و ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار) تولید شده بودند، برداشت شده و اثر تیمارهای کودی بر خصوصیات جوانهزنی و قدرت بذر و استقرار گیاهچهها در آزمایشگاه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که هدایت الکتریکی نشت یافته از بذر، سرعت جوانهزنی، میانگین مدت زمان جوانهزنی و وزن خشک ریشهچه، ساقهچه و گیاهچه در سطح احتمال یک درصد و درصد جوانهزنی و گیاهچههای نرمال در سطح احتمال پنج درصد تحت تاثیر مقادیر مختلف مصرف کود نیتروژن قرار دارند. مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین درصد بذور زنده مربوط به تیمارهای کودی ۹۰ و ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن در گیاه والد میباشد. همچنین تیمارهای کودی ۹۰ و ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن در گیاه والد بیشترین مقدار هدایت الکتریکی نشت یافته از بذر، سرعت جوانهزنی، میانگین مدت زمان جوانهزنی و وزن خشک ریشهچه، ساقهچه و گیاهچه را بهخود اختصاص دادهاند. بنابراین با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، مصرف ۹۰ کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن در گیاه والد گندم آذر-۲ میتواند جهت تولید بذور با قدرت بالا و خصوصیات جوانهزنی خوب و استقرار مناسب گیاهچهها که در نهایت منجر به بالا رفتن توان رقابتی گیاهچههای حاصل میشود، مناسب باشد.کلیدواژه ها
گندم, رقم آذر-۲, گیاه والد, کود نیتروژن, قدرت بذر, استقرار گیاهچهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.