درجه بندی کیفی آلو خشک با استفاده از سامانه بینایی رایانه ای و الگوریتم های یادگیری ماشین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پانزدهمین کنگره ملی و اولین کنگره بین المللی مهندسی مکانیک بیوسیستم و مکانیزاسیون کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCAMEM15_067
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل بخشی پور

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

حماد ذرعی فروش

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

فاطمه نیرومند

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

میرآرین موسوی

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

آلو یکی از میوه های مغذی و محبوب در کشور ایران محسوب می شود. بسته به کیفیت میوه تازه قبل از براشت و چگونگی فرایند خشک شدن، درجات کیفی مختلفی از این میوه به صورت آلو خشک تولید می شود. در این پژوهش از یک سامانه بینایی رایانه ای و الگوریتم های یادگیری ماشین به منظور طبقه بندی آلو خشک به سه درجه کیفی مختلف استفاده شد. ویژگی های مختلف رنگی، شکلی و بافتی از تصاویر نمونه های آلو خشک استخراج شدند و به صورت مجزا و در ترکیب با همدیگر برای توسعه الگوریتم های طبقه بندی شبکه های عصبی پرسپترون چند لایه MLP، ماشین بردار پشتیبان SVM، آنالیز تشخیص خطی LDA و درخت تصمیم DT استفاده شدند. به منظور کاهش تعداد ویژگی ها و استخراج ویژگی های مهم تر از روش انتخاب ویژگی انتخاب ویژگی مبتنی بر همبستگی CFS استفاده شد. نتایج نشان داد که ترکیب ویژگی های مختلف استخراج شده از تصویر در مقایسه با ویژگی های رنگی، بافتی یا مورفولوژیکی به صورت مجزا، باعث افزایش دقت طبقه بندی می شود. در این راستا، مدل DT از نوع جنگل تصادفی RF با استفاده از ترکیب ویژگی های تصویر و الگوریتم انتخاب ویژگی CFS دارای بیشترین دقت طبقه بندی در مراحل آموزش و ارزیابی بود. مقادیر مجذور میانگین مربعات خطا RMSE ودقت مدل CFS-DT به ترتیب در مرحله آموزش برابر با ۰/۱۹۵۸ و ۹۳/۷۵ درصد، در مرحله ارزیابی برابر با ۰/۲۱۱۰ و ۹۱/۶۷ درصد به دست آمدند. باتوجه به این پارامترهای عملکردی و ماهیت سامانه های بینایی رایانه ای، می توان از نتایج حاصل از این پژوهش جهت توسعه یک سامانه دقیق، سریع و ارزان جهت درجه بندی کیفی آلو خشک استفاده کرد.

کلیدواژه ها

طبقه بندی ، میوه خشک، ویژگی، پردازش تصویر، جنگل تصادفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.