خاستگاه و زمین شیمی دولومیت های کوه سورمه و گنبد نمکی جهانی بر پایه ایزوتوپ های پایدار اکسیژن و کربن

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI16_206
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 872
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بتول تقی پور

بخش علوم زمین، دانشکده علوم دانشگاه شیراز

صفیه اسکندری

بخش علوم زمین، دانشکده علوم دانشگاه شیراز

چکیده

کانسار سرب و روی کوه سورمه در 50 کیلومتری جنوب فیروزآباد و در زون زاگرس چین خورده واقع شده است. سنگهای کربناتی دالان زیرین به سن پرمین فوقانی، سنگ میزبان کانسار می باشند. براساس بررسی های سنگ شناختی 4 نوع دولومیت شامل دولومیتهای دولومیکرایت، دولومیکرواسپارایت، دولواسپارایت و دولومیت زین اسبی در کانسار سورمه مشاهده شد. توالی کانی شناختی چندین مرحله کانه زایی را در این کانسار نشان می دهد. مقادیر ایزوتوپ های اکسیژن و کربن دولومت های سفید کوه سورمه به ترتیب برابر با 11/29- تا 18/32- برای δ 18OPDB و 6/08- تا 8/31- برای δ13CPDB است، درحالیکه دولومیت سیاه گنبد نمکی جهانی کاهش بیشتری دارد و برابر با 34/74- برای δ 18OPDB و 9/9- برای δ13CPDB می باشد. کانه زایی در دولومیتهای کوه سورمه تابع دو سیال با خاستگاه مختلف است. سیال اصلی مربوط به شوراب های عمیق تر یا از منابع حوضه ای مربوط به سنگهای نمکی پرکامبرین که از طریق گسل ها، در حین نفوذ گنبد نمکی صعود کرده اند است و دومین سیال مربوط به آبهای جوی است. شورابه های حوضه ای به عنوان مهمترین منبع منیزیم برای دولومیتی شدن پیشنهاد شده است.

کلیدواژه ها

کوه سورمه، گنبد نمکی جهانی، ایزوتوپ های پایدار، دولومیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.