بررسی، تحلیل و مقایسه کرامات در کشف المحجوب هجویری و رساله قشیریه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: جستارنامه ادبیات تطبیقی، دوره: 3، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_JOSTR-3-10_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فتحیه السادات کارآموز

گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد، ایران

رضا اشرف زاده

گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد، ایران

مجید تقوی

گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد، ایران

چکیده

کرامت در فرهنگ عرفان اسلامی از اصطلاحات و مفاهیم پرکاربرد است. این موضوع تنها در سطح نظری متوقف نمانده و در سیره عملی عارفان مسلمان نیز، نمودار شده است. اهل معرفت برای تامین اهداف مختلف شخصی و اجتماعی از کرامت بهره برده­اند. ما در این مقاله بر آنیم تا بر اساس نظرات دو شخصیت نامی در حوزه عرفان اسلامی یعنی علی بن عثمان هجویری و ابوالقاسم قشیری به زمینه­های کاربست کرامات در سیره عملی اهل تصوف بپردازیم. بدین منظور، از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده و گردآوری اطلاعات با استناد به منابع کتابخانه­ای انجام گرفته است. همچنین، جامعه آماری پژوهش، کتاب­های کشف­المحجوب ورساله قشیریه می­باشد.کرامت در نظرگاه هجویری و قشیری، دو بعد فردی و اجتماعی دارد. به این معنا که عارفان گاهی برای تحقق خواسته­های شخصی و گاهی برای نفع عمومی از کرامت استفاده کرده­اند. در مجموع، زمینه­های مشترک کاربست در دو اثر مذکور عبارتند از: ذهن­خوانی و فراست؛ تصرف در نیروها و عناصر طبیعت؛ شنیدن ندای هاتف؛ صحبت با پیامبران در حیات و ممات؛ ارتباط با حیوانات؛ شفای بیماران. وجوه تمایز کاربست کرامت در این دو اثر، تنوع و گستردگی بیشتر رساله قشیریه و تعدد مصداق­ها و شاهدمثال­های آن نسبت به کشف­المحجوب و برجسته­تر بودن وجه نظری اثر هجویری است. دیگر آنکه، هجویری به کراماتی چون: گفت­وگو با خداوند و نقش بستن عبارت بر بدن شیخ متوفی اشاره کرده و در اثر قشیری از کراماتی چون: اطلاع از غیب، تصرف در اشیاء، گفت­وگوی شیخ با درخت، و مرگ و حیات ارادی سخن به میان آمده است.

کلیدواژه ها

کشف المحجوب, رساله قشیریه, کرامت, عرفان اسلامی, مشایخ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.