واکنش برخی ژنوتیپ های گندم نان (Triticum aestivum L.) به بهاره سازی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله به زراعی نهال و بذر، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SPPJ-27-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا شریفی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

مجیدرضا کیانی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

علی قربانی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

چکیده

به منظور تعیین واکنش به بهاره سازی و دامنه تغییرات آن در ارقام و لاین های گندم نان (Triticum aestivum L.)، این پژوهش در آزمایشگاه فیزیولو‍ژی بخش تحقیقات غلات و گلخانه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال زراعی (۸۶-۱۳۸۵) به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل ۲۹ رقم و لاین گندم نان و طول مدت بهاره سازی در ۹ سطح شامل: صفر، ۸ ، ۱۵، ۲۲، ۲۹ ، ۳۶ ،۴۳، ۵۰ ، ۵۷ روز اقامت در اتاقک رشدی با دمای ۵/۰± ۳ درجه سانتی گراد بودند که در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که اگرچه واکنش ارقام و لاین های گندم نان به بهاره سازی با یکدیگر متفاوت و از بهاره محض (کویر) تا بینابین (شهریار ، سایسون ، C-۸۱-۱۴،C-۸۰-۶) و زمستانه محض (گاسکوژن، MV-۱۷، بزوستایا، C-۸۰-۴) متغیر است، ولی اکثر ژنوتیپ ها واکنشی کمی (بینابین) به بهاره سازی دارند. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه نیاز به بهاره سازی (برمبنای شاخص روز تا ظهور سنبله) ژنوتیپ های شهریار دو هفته؛ گاسکوژن، C-۸۰-۴ و C-۸۰-۶ سه هفته؛ سایسون،MV-۱۷ و C-۸۱-۱۴ چهار هفته اقامت در درجه حرارت ۳ درجه سانتی گراد برآورد شد.

کلیدواژه ها

گندم نان, بهاره سازی, تعداد نهایی برگ, روز تا ظهور سنبله و نمو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.