روش های نوین طراحی واکسن با استفاده از کامپیوتر و بیوانفرماتیک

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی یافته های نوین در میکروبیولوژی و تولید فرآورده های بیولوژیک
  • کد COI اختصاصی: MPBP01_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 543
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا نظیری

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

شاداب جبارزاده

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

ظهور و شیوع بیماری های جدید، ایجاد موتاسیونها و مقاومت های دارویی ، لزوم و اهمیت پیش گیری را در مقابل درمان مشهودتر کرده است . یکی از بهترین راهکارهای پیشگیری ، واکسیناسیون است . واکسنها ابزار ضروری برای پیش گیری و کنترل بیماری های عفونی در حیوانات هستند. در مسیر واکسیناسیون موثر، فرمولاسیون جدید ادجوانت ها و مکانیسم های اثر حامل های مختلف ، حضور پر رنگ دارند. در این راستا، علم بیوانفورماتیک نقش بسزایی داشته است . طراحی واکسن با استفاده از تکنیک های in silico برای کشف و توسعه واکسن های جدید و همچنین بهبود کارایی واکسیناسیون، مانند بهینه سازی کدون و کشف ادجوانت و پروتئین های آلرژی زا بسیار مناسب است . به سبب این مهم ، ما در این مقاله به معرفی پایگاه های داده پر کاربرد در طراحی واکسن از جمله IEDB، MHCPred، VaxiJen، Pep-Calc، IFNepitope و IL-۱۰Pred و نیز کاربرد آن ها در طراحی واکسن های مرتبط با بیماری های دامی و بیماری های مشترک بین دام و انسان پرداختیم . کاهش زمان بررسی کاندیدهای واکسن ، کاهش تلفات حیوانات آزمایشگاهی ، دسترسی سریع به اطلاعات، کاهش هزینه های تحقیقاتی و بررسی جامع تر، از نقاط مثبت بی شمار علم بیوانفورماتیک در حوزه بهداشت و سلامت می باشد. لزوم استفاده و یادگیری مبانی این علم با گذشت زمان برای محققان حوزه علوم تجربی به خصوص حوزههای زیستی ، دامپزشکی ، داروسازی و ... کاملا روشن است .استفاده از بیوانفرماتیک باعث طراحی واکسن های مختلف از جمله واکسن علیه بروسلوز ، تب کیو و.. با نتایج بسیار امیدوار کننده شده است .

کلیدواژه ها

بیوانفورماتیک ، طراحی واکسن ، پایگاه داده ، واکسن های دامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.