تاثیر کاربرد نانولوله های کربنی بر باززایی گیاه رزماری در شرایط درون شیشه ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون باغبانی ایران، دوره: 24، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IRSHS-24-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یونس پوربیرامی هیر

Ardabil Mohaghegh University

مهدی خسروی مجدر

Ardabil Mohaghegh University

موسی ترابی گیگلو

Ardabil Mohaghegh University

اسماعیل چمنی

Ardabil Mohaghegh University

حسن ملکی لجایر

Ardabil Mohaghegh University

مهسا احدزاده

Ardabil Mohaghegh University

چکیده

به دلیل توانایی نانولوله های کربن در جهت افزایش کاررآیی فتوسنتز در گیاهان از طریق اتصال به کلروپلاست هدف از این مطالعه ارزیابی میزان تاثیر نانولوله های کربن تک جداره بر خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه رزماری بود. این آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با نانولوله های کربنی در ۱۰ سطح و ۵ تکرار انجام گرفت. تاثیر نانولوله های کربن بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه رزماری معنی دار بود. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که بیشترین ارتفاع گیاه در غلظت ۹۰ میلی گرم بر لیتر و کمترین در شاهد مشاهده شد. کمترین درصد باززایی در تیمار شاهد مشاهده شد. بیشترین و کمترین تعداد برگ به ترتیب از غلظت های ۹۰ میلی گرم بر لیتر و تیمار شاهد به دست آمد. بیشترین سطح برگ و وزن تر مربوط به تیمار ۹۰ میلی گرم بر لیتر نانولوله های کربن بود. مقایسه میانگین شاخص های فیزیولوژیکی نشان داد بیشترین میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کاروتنوئید، فلاونوئید و فنول کل در غلظت ۹۰ میلی گرم بر لیتر نانولوله کربن و کمترین میزان فنول کل در شاهد مشاهده گردید. بیشترین میزان کلروفیل کل در تیمار ۱۰ میلی گرم بر لیتر نانولوله های کربن و کمترین میزان این شاخص در تیمار شاهد بود. انتظار می رود، از این روش برای باززایی و استفاده از متابولیت های ثانویه در گیاهان دیگر استفاده شود.

کلیدواژه ها

Carbon nanotubes, Rosemary, Secondary metabolites, Tissue culture, رزماری, کشت بافت, نانولوله های کربن, رنگدانه های فتوسنتزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.