نقش سبک فرزندپروری ادراک شده در پیش بینی سلامت معنوی: با میانجی گری رابطه همشیران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله سلامت معنوی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SPIRIT-2-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاضله محمدی سیرت

Department of Psychology, Research Institute of Hawzah and University, Qom, Iran

سیده زهرا حسینی نژاد ماهانی

Department of Psychology, Research Institute of Hawzah and University, Qom, Iran

چکیده

زمینه و هدف: رفتار و سبک فرزندپروری والدین، تاثیر عمیقی در سلامت روانی و معنوی فرزندان خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سلامت معنوی با سبک فرزندپروری ادراک ­شده بود و در این راستا نقش میانجی ­گر روابط همشیران مورد بررسی قرار گرفت. روش ها: جامعه آماری شامل تمام افرادی که به شبکه­ های اجتماعی واتساپ و ایتا دسترسی داشتند، بود. ۲۵۰ نفر با شیوه در دسترس انتخاب شدند و با آگاهی و رضایت پرسشنامه های الکترونیک پژوهش را به صورت برخط تکمیل نمودند. ابزارهای مورد استفاده، پرسشنامه های اقتدار والدینی Buri (PAQ) به منظور بررسی سبک فرزندپروری ادراک­شده، سلامت معنوی Palutzian و  Ellison(۱۹۸۲) و رابطه همشیرانFurman  و  Buhrmester(۱۹۸۵) بودند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش معادله ساختاری و نرم افزارهای آماری SPSS و AMOS استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد بین متغیرهای پژوهش رابطه معناداری برقرار است و روابط همشیران در رابطه سبک فرزندپروری ادراک­ شده با سلامت معنوی نقش میانجی را ایفا می کند. بنابراین سبک فرزندپروری، توانایی پیش­ بینی سلامت معنوی را از طریق روابط همشیران دارد. همچنین سبک مقتدرانه با سلامت معنوی، افزایش گرمی، کاهش تعارض و رقابت و سبک مستبدانه با کاهش گرمی، افزایش تعارض و رقابت میان فرزندان مرتبط است. نتیجه گیری: والدین با به کارگیری شیوه ­های فرزندپروری مثبت می­ توانند زمینه روابط مطلوب میان همشیران و سلامت معنوی آنان را فراهم کنند. با عنایت به اهمیت کیفیت رابطه همشیران و نقش تسهیل ­کننده آن در سلامت معنوی، به نظر می رسد توجه والدین به این موضوع ضروری باشد؛ لذا برگزاری کارگاه های آموزشی برای والدین با موضوع فرزندپروری مطلوب، جهت اصلاح سبک فرزندپروری و ایجاد رابطه گرم و صمیمی بین همشیران به منظور دستیابی به سلامت معنوی پیشنهاد می­ گردد.

کلیدواژه ها

Perceived Parenting Style, Spiritual Health, Sibling Relationship, سبک فرزندپروری ادراک شده, سلامت معنوی, رابطه همشیران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.