مطالعه تطبیقی تفسیر آیه ۳۲ سوره مبارکه فاطر از منظر تفسیر المیزان و تفسیرالتحریر و التنویر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم قرآنی
  • کد COI اختصاصی: QURCNF02_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 376
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آذرمان صادقی

کارشناسی ارشد علوم قرآن، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

چکیده

آیه ۳۲ سوره فاطر یکی از آیاتی است که از زمان صدر اسلام تاکنون در بین مفسرین مختلف فریقین مورد بحث بوده و مصادیق عبارات مختلف مذکور در این آیه از پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) و صحابه مورد سوال قرار گرفته است. در این پژوهش، نظرات علامه طباطبایی و ابن عاشور در خصوص مفاهیم آیه و مصادیق عبارات مختلف آن به صورت تطبیقی مطالعه شده است. نظر علامه طباطبایی این است که «ظالم لنفسه» کسی است که گناهی به گردن دارد و می تواند هر فردی از اهل قرآن باشد، در حالی که ابن عاشور آن را مصداق کسانی می داند که مرتکب معاصی می شوند. علامه طباطبایی «مقتصد» را در میانه راه و ابن عاشور مراد از آن را کسانی می داند که گناه کبیره نمی کنند اما مرتکب گناه صغیره می شوند. مهم ترین تفاوت در تفسیر علامه طباطبایی و ابن عاشور به تفسیر دسته سوم مربوط می شود. علیرغم اینکه هردوی آنها «سابق بالخیرات» را کسانی می دانند که از دو دسته اول به درجه قرب نزدیکترند و بالاترین مقام را دارا هستند، لکن علامه طباطبایی معتقد است این دسته نسبت به دو دسته دیگر به خاطر فعل خیرات، امامت دارند.

کلیدواژه ها

آیه ۳۲ سوره فاطر، تفسیر اجتهادی، الذین اصطفینا، ، ظالم لنفسه، مقتصد، سابق بالخیرات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.