بررسی روند تغییرات نمایههای اقلیمی تاثیر گذار بر بخش کشاورزی در استان مازندران (مطالعه موردی ایستگاه هواشناسی رامسر )

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین همایش ملی راهبرد های مدیریت منابع آب و چالش های زیست محیطی
  • کد COI اختصاصی: WREC03_138
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا نوروز ولاشدی

استادیار هواشناسی کشاورزی، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ا یران

حدیقه بهرامی پیچاقچی

دانشجوی دکتری هواشناسی کشاورزی، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری. ایران

چکیده

مطالعه تغییر پذیری و تغییر رفتار رویدادهای جدی اقلیمی دما و بارش مهم است لذا هدف این پژوهش بررسی روند. تغییرات نمایه های اقلیمی تاثیر گذار بر بخش کشاورزی در استان مازندران است. بر این اساس در این مقاله با استفاده از محیط نرم افزار R نمایههای حدی دما و بارش شامل روزهای یخبندان طول دوره رشد روزهای خشک متوالی و غیره در ایستگاه هواشناسی رامسر استان مازندران طی دوره آماری ۲۰۲۲-۱۹۶۰ استخراج گردید. سپس برای بررسی وجود روند خطی تغییرات نمایه های حدی از آزمون ناپارامتریک می کندال و تخمین گر شیب سن شده است. نتایج نشان میدهد استان مازندران به شدت در معرض افزایش میانگین دما فراوانی نمایه های حدی گرمایش و کاهش نمایه های سرمایش است روند افزایشی روزهای تابستان طولانی شدن دوره گرما را در طول دهه های اخیر به خوبی نشان میدهد. به طوری که نمایه های جدی سرد شامل تعداد روزهای یخبندان (FD) و طول مدت سرما (CSDI) روند منفی را نشان دادند. در حالی که نمایه های گرم تعداد روزهای تابستانی (SU) شبهای حاره ای (TR۲۰)، طول فصل رشد (GSL) و طول مدت گرما (WSDI) دارای روند مثبت و معنی داری در سطح ۹۵ درصد بودند کاهش شاخص DTR افزایش شبهای حاره ای و شبهای گرم در طول دوره آماری ایستگاه رامسر به چشم میخورد همچنین شاخص CDD تعداد روزهای خشک متوالی در سالهای اخیر هماهنگ با کاهش بارش نیز افزایش یافته است.

کلیدواژه ها

آزمون من کندال، تغییر اقلیم، FD GSI

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.