تحلیل همدیدی بارش برف سنگین سال ۱۳۹۲ در استان مازندران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین همایش ملی راهبرد های مدیریت منابع آب و چالش های زیست محیطی
  • کد COI اختصاصی: WREC03_119
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هوشنگ بهزادی

رئیس اداره تحقیقات هواشناسی کشاورزی آمل،کارشناس ارشد مهندسی کشاورزی

مهدی نادی

استادیار هواشناسی کشاورزی، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

رضا نوروز ولاشدی

استادیار هواشناسی کشاورزی ، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

در این پژوهش به تحلیل همدیدی و دینامیکی جو در ایجاد برف سنگین طی روزهای ۱۳۹۲٫۱۱٫۱۱ لغایت ۱۳۹۲٫۱۱٫۱۵ (۲۰۱۴٫۰۲٫۰۱ لغایت (۲۰۱۴٫۰۲٫۰۵م با رویکرد محیطی گردشی پرداخته شده است لذا ابتدا با استفاده از دادههای ۱۵ ایستگاه هواشناسی استان مازندران اداره کل هواشناسی مازندران (۱۳۹۳) و با استفاده از روش کریجینگ داده های بارش میانگین دما دمای حداقل و ارتفاع برف با ابعاد ۲٫۵×۲٫۵ کیلومتر در محیط Surfer میان یابی شده و نقاط اوج بارش برف و مراکز نقل آنها محاسبه و ترسیم گردیدند سپس در مرحله بعد دادههای ساعتی و روزانه فشار تراز دریا دما، مولفه های مادهای مداری (U) و نصف النهاری (۷) ارتفاع ژئوپتانسیل ،اومگا رطوبت نسبی و ویژه در ترازهای مختلف جو با ابعاد ۲٫۵×۲٫۵ درجه از پایگاه سری دادههای بارگاوی شده مرکز ملی پیش بینی محیطی و مرکز ملی پژوهشهای جوی ایالات متحده آمریکا استخراج شد. در مرحله بعد الگوهای فشار سطحی ارتفاع ژئوپتانسیل نقشه های شار همگرایی رطوبتی حرکت قائم (Omega) همگرایی و واگرایی ،تاوایی رودبادها و جبهه ها در ترازهای مختلف جو ترسیم و تحلیل شد. همچنین با استفاده از نمودارهای هوف ،مولر تغییرات فراسنجهای جوی مذکور از بعد زمانی و مکانی استخراج گردید. نتایج نشان داد که علت اصلی بارش سنگین برف در روزهای مورد مطالعه تشکیل یک پرفشار قوی با فشار مرکزی ۱۰۵۰ هکتوپاسکال در شمال اروپا دریای سیاه و دریای خزر بوده است. از طرفی تشکیل و تداوم پدیده بلوکینگ نیز در ایجاد و استمرار وزش هوای سرد از روی دریای خزر که موجب وزش رطوبتی مثبت شده و پائین کشیدن رودباد جبهه قطبی به عرض پائین تر و عبور آن از روی خزر تشکیل جبهه در غرب خزر در ترازهای ۵۰۰ و ۱۰۰۰ هکتوپاسکال و شکل گرفتن سرعت قائم (اومگا) بالا سو (صعودی در ترازهای ۸۵۰ و ۱۰۰۰ هکتوپاسکال که موجب شکل گیری شرایط همرفتی روی شد. باعث ریزش بارش سنگین برف در روز دوم فوریه ۲۰۱۴ گردید طی این مدت منبع اصلی رطوبت بارش فوق دریاچه خزر بوده و همچنین هیچ گونه فشار با گردش سیکلونی در منطقه مشاهده نشده است.

کلیدواژه ها

برف محیطی ،گردشی مرکز نقل، سواحل جنوبی خزر همدیدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.