شبیه سازی و تحلیل فراوانی جریانهای سیلابی روزانه با استفاده از مدل HEC-HMS با اعمال سناریوی تغییر اقلیم در حوضه آبریز تجن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین همایش ملی راهبرد های مدیریت منابع آب و چالش های زیست محیطی
  • کد COI اختصاصی: WREC03_073
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه حیدری چناری

دانشآموخته کارشناسی ارشد منابع آب، دانشکده مهندس ی زراع ی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

رامین فضل اولی

دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراع ی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

اسماعیل نیکزاد طهرانی

دانشجوی دکتری آبخیزداری ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و کارشناس گروه GIS دفتر مطالعات پایه شرکت آب منطقه ای استان مازندران

چکیده

ارزیابی پدیده تغییر اقلیم و پیامدهای احتمالی آن بر فرایندهای هیدرولوژیکی حوضه ، کمک شایانی به مدیران و تصمیم گیران منابع آب خواهد کرد. یکی از ابزارهای پرکاربرد و مورد استفاده برای ارزیابی این پدیده، استفاده از شبیه سازی فرایندهای هیدرولوژیکی با مدل بارش-رواناب است . هدف از این پژوهش ، بررسی اثر تغییر اقلیم بر رواناب و پیشامدهای سیلاب حوضه تجن در دوره ۲۰۴۹-۲۰۲۰ است . در این پژوهش برای وقایع پیوسته ، از دادههای دبی روزانه دوره ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۸ برای مرحله واسنجی و ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۵ برای مرحله صحت سنجی استفاده شد. نتایج واسنجی مدل نشان داد که ضریب تبیین میان مقادیر دبی مشاهداتی و شبیه سازی شده برابر ۶۶/۰ می باشد که بیانگر تطابق مناسب میان دادههای مذکور می باشد. پس از واسنجی و ارزیابی مدل، دادههای بارش روزانه میانگین حوضه و دمای میانگین در دورهی ۲۰۲۹-۲۰۲۰ برای حوضه تولید شد. نتایج نشان داد که مقادیر دمای متوسط در تمام فصول به جز پاییز روند افزایشی دارد و به طور کلی ، میزان پارامتر مذکور حوضه در دورهی آتی نسبت به دورهی پایه تحت سناریوی RCP ۸.۵ به میزان ۵۷/۱ درجه سانتی گراد افزایش و میزان بارش متوسط حوضه در تمام فصول به جز فصل تابستان کاهش خواهد یافت . همچنین نتایج فراوانی سیلاب نشان داد که میزان دبی ماکزیمم روزانه برای دوره بازگشت ۲۰۰ ساله در دوره آینده ۲۰۴۹-۲۰۲۰ نزدیک به ۱۱۵۰ مترمکعب بر ثانیه برآورد شده است .

کلیدواژه ها

بارش-رواناب، تحلیل فراوانی ، شب یه سازی ، وقایع پیوسته ، مدل هیدرولوژیکی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.