ارزیابی مناطق سیل زده توسط دادههای ماهواره ای (مطالعه موردی : استان گلستان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین همایش ملی راهبرد های مدیریت منابع آب و چالش های زیست محیطی
  • کد COI اختصاصی: WREC03_062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پارسا افضلی کردمحله

دانشجوی ارشد سیستم اطلاعات مکانی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی

سعید بهزادی

استادیار گروه نقشه برداری، دانشکده عمران، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی

چکیده

سیل از مخربترین بلایای طبیعی می باشد که وقوع آن خسارات جبران ناپذیری را با خود به همراه دارد. از مهمترین دلایل ایجاد این واقعه می توان به ذوب شدن برف، بارش شدید باران، عدم لایروبی رودخانه ها و نفوذناپذیری خاک اشاره کرد. با بررسی دادههای هواشناسی و برنامه ریزی اصولی ، امکان وقوع سیل در منطقه کاهش می یابد. از طرفی پس از وقوع سیل تعیین مناطق سیل زده و میزان سیلاب در محل بسیار حائز اهمیت می باشد. از آنجا که حضور در مناطق سیل زده بسیار سخت و خطرناک است ، استفاده از دادههای ماهوارهای و تحلیل آنها بهترین جایگزین برای روشهای سنتی می باشد.این مقاله با هدف تعیین مناطق سیل زده و برآورد میزان سیل استان گلستان در بازه زمانی اسفند ۹۷ و فروردین ۹۸ ارائه شده است . بدین منظور از تصاویر ماهوارهای سنت ینل ۱ در بازه زمانی و منطقه مذکور استفاده شده و با کدنویسی در سامانه تحت وب گوگل ارث انجین تحلیل زمانی مکانی مورد نیاز اعمال می شود. منطقه مورد مطالعه پژوهش ، استان گلستان می باشد که در ابتدای سال ۱۳۹۸ درگیر سیل بوده است . نتایج نشان می دهد که بیشترین مناطق درگیر سیل ، شمال غرب استان گلستان می باشد که شهرستانهای آققلا، گمیشان و بندرترکمن را شامل می شود. میزان سیلاب در این مناطق نیز ۱۱۶ کیلومتر مربع تخمین زده شده است . سیستم اطلاعات مکانی و سنجش از دور علومی هستند که می توانند اطلاعات بسیار کارآمد و مفیدی را در بحث محیط زیست و منابع طبیعی ، در اختیار سازمانهای مربوطه قرار دهند. استفاده از این اطلاعات راهگشای بسیاری از مسائل و خطات زیست محیطی می باشد.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم ، سیل ، سنجش از دور، سیستم اطلاعات مکانی ، تغییر اقلیم ، گوگل ارث انجین .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.