بررسی روش های درونیابی در تهیه نقشه هم دما و هم بارش (مطالعه موردی : استان اردبیل و آذربایجان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین همایش ملی راهبرد های مدیریت منابع آب و چالش های زیست محیطی
  • کد COI اختصاصی: WREC03_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاره شامگانی مشهدی

دانشجو کارشناسی ارشد هواشناسی کشاورزی، گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی ، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی، ساری

علیرضا یوسفی کبریا

دانشجو دکتری هواشناسی کشاورزی، گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراع ی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابعطبیعی، ساری

چکیده

تخمین دقیق دما و بارش اهمیت ویژهای در مطالعات اقلیم شناسی و مدلسازی آب و هواشناسی دارد. در این پژوهش کارایی روشهای درونیابی گرادیانی ، وزنی عکس فاصله و کریجینگ در تخمین دما و بارش استانهای اردبیل ، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی بررسی شد و در نهایت یک روش برای تخمین دقیق دما و بارش ارائه شد. از ۱۷ ایستگاه هواشناسی با بازه زمانی میانگین بیست سال (۲۰۰۰-۲۰۲۰) استفاده شد. نتایج نشان داد همبستگی روش گرادیانی نسبت به روشها دیگر با دادههای دما و بارش بیشتر بوده و R۲ بیش از ۹/۰ برای هر دو پارامتر می باشد. تحلیل شاخص های خطا نشان داد که روشهای درونیابی وزنی عکس فاصله و کریجینگ مقدار دما را کمتر از دادههای واقعی برآورد می کند به طوریکه میانگین خطای اریبی در همه موارد منفی بوده است . همچنین نتایج نشان داد که روش گرادیانی خطای بالایی بوده به طوریکه میزان خطای این روش به بیش از ۱۱۰ میلی متر در سال می رسد. بررسی نقشه های همدما و هم بارش سالانه ترسیم شده با این روشهای درونیابی نیز بیانگر درک دقیق تر روش گرادیانی نسبت به روشهای وزنی عکس فاصله و کریجینگ بوده است .

کلیدواژه ها

خطای اریب ، روش گرادیانی ، کریجینگ ، میانگین مربعات خطا، وزنی عکس فاصله .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.