ارزیابی کارایی مالچ سنگ و گیاه بر نگهداشت ذخیره ی رطوبتی خاک در چاله های درختی کمربند سبز جنوب مشهد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین همایش ملی راهبرد های مدیریت منابع آب و چالش های زیست محیطی
  • کد COI اختصاصی: WREC03_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم شاهرخی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی

محمدتقی دستورانی

استاد دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد

محمد فرزام

استاد دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد

سعیده خاقانی

استاد مدعو گروه مرتع و آبخیر دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

این پژوهش به ارزیابی کارایی مالچ سنگ و گیاه بر نگهداشت ذخیره ی رطوبتی خاک در چاله های درختی کمربند سبز جنوب مشهد پرداخته است . هدف اصلی از انجام این طرح بررسی میزان حفظ رطوبت خاک در منطقه و کمک به استقرار و ماندگاری بهتر گونه های موردمطالعه با استفاده از تکنیک های مختلف ذخیره رطوبت خاک است . به منظور دستیابی به اهداف تحقیقاتی موردنظر، منطقه ای به مساحت ۵/۱ هکتار، در کمربند سبز ارتفاعات جنوبی مشهد (جاده خلج ) در نظر گرفته شد. در این منطقه در دو قسمت از زمین دو نوع مالچ سنگ و مالچ گیاهی استفاده شد و یک منطقه هم به عنوان کنترل در نظر گرفته شد. در اردیبهشت ۱۴۰۰ کاشت اولیه ۹ گونه (دغدغک ، داغداغان، زالزالک ، جارو، توت، سنجدتلخ ، سرو، زبانگنجشک ، کام تیغ ) انجام شد؛ ومجددا بازکاشت نهالهای خشک شده در اوایل خرداد انجام شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داده است که ازنظر اثرات متقابل دوجانبه زمان و گونه گیاهی بیشترین میزان رشد گونه گیاهی در شهریور و مربوط به گونه جارو است . از نظر اثرات متقابل دوجانبه مالچ و زمان نیز بیشترین میزان رشد گونه گیاهی در شهریور و مربوط به مالچ سنگی می باشد. با توجه به مقایسه میانگین اثرات متقابل دوجانبه مالچ و گونه گیاهی می توان دریافت که بیشترین میزان رشد گونه گیاهی به ترتیب در گونه های توت با مالچ سنگی ، جارو با مالچ سنگی ، داغداغان با مالچ سنگی ، دغدغک با مالچ سنگی ، زالزالک با مالچ سنگی ، زبان گنجشک با مالچ سنگی ، سرو با مالچ گیاهی و سنجد تلخ با مالچ سنگی است .

کلیدواژه ها

آبیاری ، درختکاری ، رطوبت ، گونه گیاهی ، مالچ سنگی ، مالچ گیاهی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.