توسعه راهبردهای کارآفرینی از طریق آسیب شناسی فرآیندهای توسعه اجتماعی-اقتصادی شهری (مطالعه موردی شهر مشهد)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JEADG-10-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا مجیدی

گروه جامعه شناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران.

رحمت الله امیراحمدی

گروه جامعه شناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران.

غلامرضا حسنی درمیان

گروه جامعه شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران.

صدیقه امینیان

گروه جامعه شناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران.

چکیده

تحقیق کاربردی حاضر با رویکرد برنامه ریزی راهبردی با هدف تحلیل وضعیت و تدوین راهبردهای توسعه کارآفرینی در شهر مشهد اجرا شد. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که شامل، تعداد ۴۸ عامل خارجی (۱۷ مورد فرصت ها و ۳۱ مورد تهدیدها) و ۵۳ عامل داخلی (۲۸ مورد قوت ها و ۲۵ مورد ضعف ها) بود. تحلیل داده ها بر مبنای چارچوب SWOT و ماتریس برنامه ریزی راهبردی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل ۳۰ نفر از کارشناسان (اعضای هیات علمی، مجریان و کارشناسان ارشد در حوزه شهرسازی و متخصصین حوزه برنامه ریزی توسعه در استانداری خراسان رضوی) بود. نتایج رتبه بندی گویه ها نشان داد که مهمترین نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید به ترتیب عبارتند از «وجود آستان قدس به عنوان جاذبه ی قوی جهت جذب گردشگران مذهبی»، «ضعف در سیاست های نگهداری و تعمیرات وسائل حمل و نقل عمومی»، «رونق اقتصادی و توسعه فرصت های کسب وکار» و «کنترل و دخالت همه جانبه دولت». یافته های تحلیل SWOT نشان داد که مجموع امتیاز عوامل داخلی به ترتیب ۹۱۰/۲ و ۶۵۰/۳ و مجموع امتیاز عوامل خارجی به ترتیب ۰۴۹/۳ و ۶۶۳/۲ می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده راهبردهای توسعه کارآفرینی در شهر مشهد به راهبردهای تهاجمی (SO) نزدیک است. از بین راهبردهای تهاجمی این موارد اهمیت بیشتری داشته است: استفاده از نظرات متخصصان و کارآفرینان در تصمیمات شهری، تقویت نهادهای مدنی و جامعه صنفی، تمرکز بر فعالیت های کارآفرینی گردشگری جهت بهره برداری از منابع و جاذبه های موجود به منظور کسب درآمد و اشتغالزایی.

کلیدواژه ها

کارآفرینی شهری, کسب و کار شهری, شهر هوشمند, راهبرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.