نقش تغییرات مورفولوژی رودخانه ی مرزی هیرمند در روابط سیاسی ایران و افغانستان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 43، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-43-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرجان بدیعی ازنداهی

استادیار دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

سعید رحیمی هرآبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد ژئومورفولوژی، دانشگاه تهران

سعید گودرزی مهر

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و GIS، دانشگاه تهران

چکیده

مرزها پدیده‎هایی هستند که اساسا ماهیتی انسانی دارند که انسان به‎واسطه ی درک اختلاف‎های میان خود، آنها را ترسیم می‎کنند و در زمینه ی مطالعاتی جغرافیای سیاسی، به‎عنوان یکی از موضوع‎های محوری شمرده می‎شوند. در این میان، رودخانه‎ها به‎عنوان مرزهای طبیعی دو واحد سیاسی، به‎دلیل ماهیت تغییرپذیری و تنوع مورفولوژیکی خود، آثار محسوسی بر روابط سیاسی دو کشور به‎ویژه بر سر مسائل مرزی دارند. رودخانه‎ی هیرمند، واقع در مرز ایران و افغانستان به دلایل مختلف طبیعی و انسانی از زمان شکل‎گیری مرز، همواره روابط دو کشور را تحت تاثیر قرار داده است. یکی از عوامل موثر در مسائل مرز رودخانه‎ای دو کشور، ناشی از شرایط مورفولوژیکی رودخانه‎ی هیرمند و تغییر مسیر‎های متعدد آن در ادوار کوتاه‎مدت است، به‎طوری‎که مسائل پیچیده و متعددی را در نظام حقوقی آن ایجاد کرده است. این مقاله، درصدد پاسخ‎گویی به این پرسش اساسی است که "آیا بروز اختلاف‎های مرزی ایران و افغانستان بر روی رودخانه‎ی هیرمند، ناشی از خصوصیات مورفولوژی (یا الگو) و سیمای طبیعی رودخانه است یا تنها درنتیجه‎ی مناسبات سیاسی دو کشور؟" نتایج پژوهش نشان می‎دهد، مورفولوژی رودخانه‎ی هیرمند، به‎ویژه در بازه ی مرزی از نوع الگوی شریانی است که بیشترین تغییرات را نسبت به دیگر الگوهای رودخانه‎ای دارد و مرز دو کشور کاملا آگاهانه بر روی بخش‎هایی از تغییرپذیرترین بستر رودخانه قرار داده شده است. این امر موجب بروز اختلاف‎های مرزی میان ایران و افغانستان از ابتدا تا کنون بوده است و به احتمال در آینده نیز، زمینه‎ساز مشکلات بی‎شماری برای هر دو کشور، به‎ویژه برای بخش ایرانی خواهد بود. به‎طورکلی مهم‎ترین پیامدهای ناشی از تغییرات مورفولوژی این رودخانه که بر روابط سیاسی دو کشور تاثیرگذار بوده است عبارت‎اند از، اختلافات بر سر تعیین دقیق مرز در بستر تغییرپذیر رودخانه، اختلافات ناشی از ناپایداری الگوی توزیع حق‎آبه میان دو کشور و سرانجام اختلافات ناشی از تعیین وسعت و قلمرو محدوده‎ی مرزی. روش پژوهش مقاله از نوع توصیفی تحلیلی و بر پایه ی مطالعات کتابخانه ای و همچنین اندازه‎گیری‎های تاریخی تغییرات مورفولوژی رودخانه ی هیرمند است که با استفاده از داده‎های سنجش از دور و مقایسه ی تصاویر ماهواره‎ای TM-۵ در دو بازه‎ی زمانی بیست‎ساله انجام شده است.

کلیدواژه ها

روابط سیاسی ایران و افغانستان., رودخانه‎های مرزی, مرز مشترک هیرمند, مورفولوژی رودخانه‎ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.