بافت فرسوده، اولویت‎بخشی، مدل ارزیابی چندمعیاری، ایمن‎سازی، کلان‎شهر کرج (مطالعه‎ی موردی: روستاهای کمباین‎دار استان فارس)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 44، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-44-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن ایزدی

استادیار دانشکده‎ی معماری، دانشگاه شیراز

سید علی بدری

استادیار دانشکده‎ی جغرافیا، دانشگاه تهران

محبوبه نامدار

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه‎ریزی روستایی، دانشگاه تهران

چکیده

کاربرد فن‎آوری‎های نوین و تنوع‎بخشی به فعالیت‎های اقتصادی روستاها، علاوه‎بر آثار مثبت و منفی در ابعاد دیگر اقتصادی، کالبدی و فضایی، همواره دگرگونی‎هایی را بر ابعاد اجتماعی و فرهنگی آن جامعه خواهد داشت. ورود کمباین به عرصه‎ی فعالیت کشاورزی، یکی از بارزترین این فن‎آوری‎هاست که منجر به شکل‎گیری و گسترش نوع خاصی از مشاغل، ازجمله کمباین‎داری و فعالیت‎های مربوط به آن در برخی روستاهای کشور شده است. مقاله‎ی پیش‎رو که برگرفته از پژوهشی میدانی در روستاهای کمباین‎دار استان فارس است، در پی شناخت و تشریح آثار اجتماعی نهادی ایجاد شده، منتج از گسترش فعالیت کمباین‎داری و بازتاب آن در توسعه‎ی سکونتگاه‎های روستایی است. پژوهش پیش رو، از نوع توصیفی پیمایشی است که در آن برای گردآوری داده‎ها، از دو شیوه‎ی مطالعه‎ی اسنادی و بررسی‎های میدانی (مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه) استفاده شده است. جامعه‎ی آماری پژوهش، شامل ۹۲۸ خانوار است که از میان آنها ۱۰۱ خانوار به شیوه‎ی نمونه‎گیری تصادفی انتخاب شدند. نتایج پژوهش، نشان‎دهنده‎ی آن است که هرچند این فعالیت از نظر اقتصادی و درآمدزایی برای روستاییان فعالیتی به‎نسبت پردرآمد محسوب می‎شود؛ اما، این امر مشروط به پذیرفتن بسیاری از مشکلات و مسائل اجتماعی در درون و بیرون روستا، هم برای شاغلان و هم برای خانواده‎های آنهاست. با این‎همه می‎توان گفت، باوجود موانع و مشکلات پیش روی کمباین‎داران، این فعالیت در ارتقای شاخص‎های اجتماعی نهادی روستاهای مورد مطالعه، آثار مثبتی در پی داشته است.

کلیدواژه ها

آثار اجتماعی فرهنگی, استان فارس., توسعه‎ی روستایی, فعالیت‎های اقتصادی, کمباین‎داری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.