شناسایی جدایه میکوریزا از درختان عناب (Ziziphus Jujuba mill) و تاثیر سن گیاه بر میزان میکوریزایی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله پژوهش های تولید گیاهی، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOPP-16-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چکیده

هم زیستی میکوریزایی رایج ترین هم زیستی در گیاهان آوندی است و انواع مختلفی دارد. عناب (Ziziphus jujuba mill) از گیاهان بومی و اقتصادی ایران است که به طور عمده در خراسان جنوبی کشت می شود. به دلیل تاثیر هم زیستی میکوریزا بر رویش، سازش و گسترش جغرافیایی گیاهان ، این پژوهش جهت تعیین نوع هم زیستی میکوریزایی در شهرستان بیرجند انجام شد. هم چنین به دلیل تاثیر مثبت هم زیستی میکوریزایی بر عملکرد گیاهان در شرایط تنش زا، اندرکنش هم زیستی میکوریزایی و سن درختان عناب در قالب فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در شرایط مزرعه ای مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که در درختان عناب گونه هایی از جنس Glomus به ویژه گونه Glomous coronatum اندومیکوریزای وزیکولار- آرباسکولار (VAM) تشکیل می دهند. نتایج تحقیق نشان داد میزان میکوریزایی به ترتیب در گروه های سنی ۲۸-۲۵ سال، ۱۷-۱۵ سال و ۱۰-۷ سال کاهش پیدا نمود و اختلاف بین آن ها معنی دار و چشم گیر بودند. به عبارتی دیگر میزان میکوریزایی با گروه های سنی بالاتر بیشتر از گروه های سنی کمتر بود. بنابراین توسعه میکوریزا و اتخاذ شیوه های مدیریت کشاورزی برای تحریک و ترویج اندرکنش متقابل میکوریزا در گیاه، الگوی توسعه مناسبی برای کشاورزی پایدار عناب است و هم سو با اصول کنوانسیون های تنوع زیستی و توسعه پایدار می باشد.

کلیدواژه ها

عناب, Ziziphus jujuba mill, Glomus, میکوریزای وزیکولار- آربوسکولار (VAM)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.