تحلیل تغییرات خط ساحلی کرانه غربی دریای خزر در قالب سلولهای ساحلی (تالش تا انزلی)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: مجله آمایش سرزمین، دوره: 15، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JTCP-15-1_012
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 331
نویسندگان
گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده
پژوهش های دیرینه شناسی موید افت وخیز تراز آبی دریای خزر در قالب ارقام متفاوت تا چندده متر است. سواحل دریای خزر دارای توپوگرافی و کاربری اراضی متفاوت از جمله اراضی پست مرتبط با مصب رودخانه ها، خورها، یا پیشرفتگی های آب دریا در خشکی و سواحل نسبتا بلندتر ماسه ای و شنی است. عموما شیب پس کرانه بسیار اندک است. این عوامل شرایط مساعدی را برای غرقاب شدن زمین ها در زمان افزایش سطح تراز آب دریا یا بالا آمدن سطح پیزومتری آبخوان های ساحلی فراهم می کند. در این پژوهش با استفاده از تحلیل زمانی مکانی به بررسی تغییرات خطوط ساحلی تالش تا انزلی در طول ۴۵ سال در قالب سلولهای ساحلی پرداخته شده است. برای این منظور با استفاده از نرم افزارهای Arc GIS خطوط ساحلی سالهای ۱۹۷۵ و ۱۹۹۷ و ۲۰۲۰ و سپس با استفاده از نرم افزار DSAS میزان تغییرات خط ساحلی استخراج شدند. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که تغییرات خط ساحلی در محدوده تحت بررسی کاملا تحت تاثیر تغییرات سطح آب دریای خزر قرار داشته است؛ طوری که ۷۷ درصد از خط ساحلی دچار پس روی بیش از ۳۰ متر شده است. در این میان فعالیت های انسانی نیز تا حدودی مانع ناپایداری خط ساحلی در اثر تغییرات سطح آب دریای خزر شده است.کلیدواژه ها
پایداری ساحلی, سلول ساحلی, کرانه غربی خزر, DSASاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.