تهیه نقشه روشنه تاجی در جنگل کاری های سوزنی برگان با استفاده از تصاویر پهپادی (مطالعه موردی: منطقه عرب داغ گلستان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 11، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-11-21_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب خلیلی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources

اصغر فلاح

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources

شعبان شتایی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources

چکیده

چکیده مبسوط مقدمه و هدف: روشنه­ های تاج­  پوشش جنگلی نقش مهمی در پویایی جنگل دارند. داده­ های پهپاد ظرفیت خوبی را برای شناسایی و استخراج اطلاعات نظیر روشنه ­ها در مناطق جنگلی ارائه نموده و به عنوان یک منبع جایگزین وکم هزینه برای کسب اطلاعات ساختار جنگل مطرح شده است. هدف این تحقیق، بررسی و مقایسه روش­ های استخراج روشنه در تهیه نقشه روشنه های تاجی با استفاده از داده­ های پهپاد در بخشی از جنگل­ کاری­ های عرب داغ استان گلستان می­ باشد. مواد و روش ­ها: پس از اخذ تصاویر مناسب و انجام پیش پردازش های لازم، ارتوموزائیک، مدل رقومی ارتفاع زمین (DTM)، مدل رقومی سطح (DSM) و مدل رقومی ارتفاع تاج پوشش (CHM) تهیه شد. شناسایی و تهیه روشنه ها با روش ­های آستانه ارتفاعی ثابت، آستانه شیب مدل ارتفاعی تاج­ پوشش جنگل و طبقه ­بندی شی­ء پایه انجام شد. به منظور بررسی کارایی روش های مختلف و انجام ارزیابی صحت و دقت نقشه ها، مراکز و محدوده تعدادی از روشنه ها با استفاده از سامانه GPS تفاضلی برداشت شد. صحت روشنه ­ها به صورت نقطه ای و تطابق هندسه محدوده­ای روشنه­ های استخراجی با نقشه واقیت زمینی ارزیابی شد. یافته­ ها: نتایج ارزیابی صحت نقطه­ ای نشان داد که روش طبقه بندی شی­ء پایه با الگوریتم ماشین بردارپشتیبان با صحت کلی ۹۹ درصد و ضریب کاپا ۰/۹۸ دارای بهترین عملکرد نسبت به سایر روش ­ها و الگوریتم ­ها بوده است. در ارزیابی تطابق محدوده­ای، بیشترین تطابق روشنه­ های استخراج شده با روشنه­ های واقعیت زمینی در آستانه ارتفاع سه متر به ­دست آمد. نتیجه­ گیری: نتایج نشان داد که می­ توان با تصاویر هوایی پهپاد و خروجی­ های حاصل از آن و همچنین کار گرفتن روش­ های خودکار، نقشه روشنه ­های تاجی را با دقت خوبی استخراج کرد. البته میزان دقت به عوامل متعددی مانند نوع پهپاد و دوربین­ های استفاده شده، پارامترهای پرواز و غیره بستگی دارد. با توجه به دقت نتایج به دست آمده، استفاده از این روش برای آماربرداری جنگل توصیه می­ شود.

کلیدواژه ها

Boundary geometric conformity, Canopy gap, Object-based, Thresholding, UAV, آستانه­ گذاری, پهپاد, تطابق محدوده ای, روشنه, شی­ء پایه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.