طراحی شاخص عدالت در بانکداری اسلامی با رویکرد تحلیل محتوا و روش تصمیم گیری فازی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات مالی اسلامی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IFR-12-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد محقق نیا

گروه مالی بانکداری، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی (ره)، تهران ایران

حسین سیلسپور

گروه مالی و بانکداری،دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی (ره)، تهران ایران

شیما احمدی

گروه حسابداری، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد ، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

چکیده

یکی از مولفه های اسلامی شدن بانک ها بعد از اجرای بانکداری بدون ربا، اجرای عدالت بوده است، در این پژوهش به طراحی شاخص عدالت در بانکداری اسلامی به عنوان یکی از زیرنظام های اقتصاد اسلامی پرداخته شده است، در اسلام عدالت با واژه حق گره خورده است؛ بنابراین باتوجه به کارکرد اصلی نظام بانکی که تجهیز و تخصیص منابع بانکی است، حق در حوزه تجهیز و تخصیص منابع تعریف شده است و با استفاده از روش تحلیل محتوا، مقوله ها و زیر مقوله های اصلی عدالت در بانکداری اسلامی شناسایی گردید و با بهره گیری از روش AHP فازی ارجحیت هر یک از مقوله ها و زیر مقوله ها ارائه گردید. در میان مقوله های اصلی عدالت به ترتیب، کارمندان، مشتریان، سهام داران، جامعه، رقبا و رسانه دارای بیش ترین ارجحیت است، در میان زیر مقوله کارمندان، جبران و پاداش خدمت، تنوع و برابری و سلامت و امنیت دارای بیش ترین ارجحیت است. در مقوله مشتریان، ایجاد بستر امن برای دریافت خدمات، ارائه خدمات برون مرزی و جهانی شدن و توسعه اقتصاد و مصرف قرض الحسنه در راستای هدف دارای اولویت بالاتری است و در نهایت در بین مقوله های سهام داران، زیرمقوله ی آگاهی سهامدارن از تعهدات مالی بانک، فرایند شفاف در خصوص معامله با شرکت های زیرمجموعه و دریافت بازده منطقی از سهام داری در اولویت بالاتر است.

کلیدواژه ها

عدالت, شاخص عدالت, بانکداری اسلامی, تحلیل محتوا, AHP فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.