مقاله علمی – پژوهشی: تعیین حداقل غلظت مهاری سولفات روی بر رشد و حداکثر جذب زیستی در پروبیوتیک های Lactobacillus acidophilus و Candida utilis

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 32، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-32-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیب ویسی

Urmia University

نصراله احمدی فرد

Urmia University

بهروز آتشبار کنگرلویی

Urmia University

امیر توکمه چی

Urmia University

چکیده

پروبیوتیک ها موجودات غیر بیماری زا بوده که دارای اثرات مفیدی بر بدن موجودات زنده هستند. همچنین عنصر روی به عنوان یک ریز مغذی دارای خواص مفیدی بوده و برای بدن موجودات زنده ضروری است. پروبیوتیک ها و عنصر روی با اثرات هم افزایی می توانند بر سلامتی موجودات زنده نقش مثبتی داشته باشند. ریز مغذی ها با مقادیر کم برای رشد و توسعه موجودات زنده مورد نیاز هستند ولیکن مقادیر زیاد آنها می توانند خاصیت سمیت داشته باشند. ریزمغذی ها به دو شکل معدنی و آلی در طبیعت یافت می شوند که فرم آلی آن سمیت کمتری دارد. باکتری ها و قارچ ها از جمله میکروارگانیسم هایی هستند که قادرند مواد معدنی را به فرم آلی تبدیل کنند و خاصیت سمیت آن را کاهش دهند. لذا، در این تحقیق دو پروبیوتیک Lactobacillus acidophilus و Candida utilis انتخاب گردید و توانایی جذب و تجمع ماده معدنی روی و میزان رشد میکروارگانیسم ها مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از ۹ غلظت مختلف سولفات روی شامل ۰۵/۰، ۲/۰، ۱۵،۱۰،۵، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ میلی مول بر لیتر استفاده گردید. براساس نتایج، مهار رشد پروبیوتیک L. acidophilus و C. utilis به ترتیب در غلظت های ۱۰۰ و بالاتر از ۵۰ میلی مول بر لیتر به دست آمد. بیشترین و کمترین میزان جذب روی در L. acidophilus به ترتیب ۲۳۶۴ و ۸/۴۹۸ قسمت در میلیون و در مخمر C. utilis به ترتیب ۴۱۸۳۰ و ۱۳۱۷۴ قسمت در میلیون حاصل شد. براساس یافته های مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که هر یک از این دو پروبیوتیک براساس ساختار سلولی دارای ظرفیت های خاصی در جذب و تحمل روی هستند. دلیل آن می تواند در سازوکار و نحوه عمل و مکانیسم های داخل سلولی باشد و باکتری نسبت به مخمر به دلیل وجود دیواره سلولی دارای میزان جذب کمتری است. لذا، باکتری و مخمر انتخابی، از توانایی جذب روی برخوردارند و تحت عنوان پروبیوتیک های غنی شده با روی کاربردهای مختلفی در صنعت غذا و دارو دارند.

کلیدواژه ها

Minimum inhibitory concentration, Zinc sulfate, Lactobacillus acidophilus, Candida utilis, حداقل غلظت مهاری, سولفات روی, Lactobacillus acidophilus, Candida utilis

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.