بررسی میزان کاربرد مولفه های سایبرنتیک در سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی، دوره: 9، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_JKIM-9-35_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی کریمی

دانشجوی دکتری تخصصی بازیابی اطلاعات و دانش، دانشگاه پیام نور، ایران

چکیده

هدف: سازمان ها برای دستیابی به چشم انداز مورد انتظار و اهداف تعیین شده خود نیاز به پیاده سازی الگوی مدیریت سایبرنتیک هستند. هدف این پژوهش، تعیین میزان کاربرد مولفه های سایبرنتیک از دیدگاه مدیران و کارشناسان سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی است.روش شناسی: این پژوهش به روش پیمایشی تحلیلی انجام شد. جامعه آماری پژوهش ۵۷۳ نفر از مدیران و کارشناسان آن سازمان است که تعداد ۲۳۰ نفر بر اساس جدول کرجسی و مورگان (پاور، ۱۳۸۵) به عنوان نمونه تعیین شدند گردآوری داده های موردنیاز پژوهش از طریق پرسش نامه محقق ساخته بر اساس دیدگاه بیرن بائوم (۱۳۸۲)، نظرخواهی از اساتید این حوزه بود. پرسش نامه ۶ مولفه شامل نظارت و کنترل، تصمیم گیری، تعاملات، سلسله مراتب، پیوندهای سست و سخت و رهبری دارد که بر اساس طیف لیکرت از مدیران و کارشناسان نظرخواهی شده است و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های تی تست، پیرسون و تحلیل واریانس به تجزیه وتحلیل داده ها پرداخته شد. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین مولفه های اصلی الگوی سایبرنتیک در سازمان رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد.یافته ها: یافته های پژوهش نشان می دهد که سازمان در میزان استفاده از الگوی سایبرنتیک در سازمان دهی فعالیت ها از جایگاه مناسبی برخوردار است و این وضعیت در زمینه مولفه های نظارت و کنترل (با میانگین ۴.۲۳)، تصمیم گیری (با میانگین ۴.۰۲)، تعاملات با میانگین (۴.۲۳)، سلسله مراتب (با میانگین ۴.۱۳) پیوندهای سست و سخت (با میانگین ۴.۲۳) و رهبری (با میانگین ۳.۸۸) صادق است. بحث و نتیجه گیری: این پژوهش نشان می دهد که میزان استفاده از الگوی سایبرنتیک در سازمان با میانگین ۴.۱۳ در وضعیت مطلوبی قرار دارد.

کلیدواژه ها

سایبرنتیک, سازمان کتابخانه ها, موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی, مدیریت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.