بررسی اثرتغییرتفکیک افقی مدل میان مقیاس MM۵ در شبیه سازی بارش حاصل از سامانه همدیدی اکتبر ۲۰۰۴ روی ایران

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 35، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-35-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Majid Mazraeh Farahani

موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران- استادیار

Ahad Vazifeh

موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران- دانشجوی کارشناسی ارشد

Majid Azadi

سازمان هواشناسی کشور- استادیار

چکیده

تاثیر تفکیک افقی مدل میان مقیاس منطقه ای MM۵در پیش بینی برخی کمیت های جوی برای یک مورد سامانه کم فشار فصل سرد سال مورد بررسی قرار گرفته است. این سامانه شمال غرب و شمال ایران را در تاریخ ۱۲ تا ۱۵ اکتبر ۲۰۰۴ تحت تاثیر قرار داده است. علت انتخاب این سامانه برای بررسی شرایط خاص ایجاد شده حین تکامل آن است که مهم ترین آن کاهش شدید دما ( ?۱۵-۱۰) و بارش های سنگین در سواحل دریای خزر و دامنه های شمالی البرز بوده است. تاثیر افزایش تفکیک افقی مدل MM۵ با شبیه سازی این سامانه مورد بررسی قرار گرفته است. کمیت های هواشنا ختی جو با تاکید بر فشار در سطح زمین و بارش پیش بینی شده با مدل MM۵ در تفکیک افقی km۶۰ ، km ۲۰ و km۱۵ با مقادیر تحلیل شده در نقشه های همدیدی و مقادیر دیدبانی ایستگاه های همدیدی و باران سنجی، مورد مقایسه قرار گرفته است. نقش افزایش تفکیک افقی مدل در مقادیر بارش ارزیابی شده است. نتایج نشان می دهد که مدل به خوبی قادر به شبیه سازی ویژ گی های میان مقیاس نظیر بارش و سامانه های همدیدی است و با کاهش فاصله شبکه ای به km ۲۰-۱۵، میدان بارش از دقت کیفی قابل قبولی برخوردار می شود و تغییر قابل ملاحظه ای بین تفکیک افقی ۱۵ کیلومتر و ۲۰ کیلومتر مشاهده نمی شود. با توجه به تاثیر ویژه ناهمواری های سطح زمین، هم در میزان ارتفاع و هم در شیب ناهمواری ها بر میزان بارش و در اختیار نداشتن داده های ناهمواری با تفکیک زیاد اجراهای صورت گرفته فقط برای مجموعه ای از داده ناهمواری صورت گرفت. طرح واره های گوناگون موجود در مدل برای شبیه سازی مورد استفاده قرار گرفت و نتایج براساس مناسب ترین هماهنگی با داده های دیدبانی شده، مورد ارزیابی قرار گرفته است. دلایل تفاوت های مشاهده شده بین مقادیر شبیه سازی شده و دیدبانی شده بارش اغلب در نبود هماهنگی در روش ها، دستگاه ها و مدیریت ایستگاه های اندازه گیری که از سوی دوایر و سازمان های متفاوت مدیریت می شوند، نهفته است.

کلیدواژه ها

بارش, پیش بینی عددی, تفکیک افقی, شبیه سازی, مدل MM۵

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.