بررسی لرزه خیزی گسله آستانه در البرز شرقی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 37، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-37-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Majid Nemati

دانشجوی دکتری ژئوفیزیک، گروه فیزیک زمین، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ایران

denis Hatzfeld

استاد، مرکز ژئوفیزیک و تکتنوفیزیک دانشگاه ژوزف فوریه گرونوبل، فرانسه

Mohammad Reza Gheitanchi

استاد، گروه فیزیک زمین، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ایران

Ahmad Sadidkhouy

استادیار، گروه فیزیک زمین، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ایران

Noorbakhsh Mirzaei

دانشیار، گروه فیزیک زمین، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ایران

Ali Moradi

استادیار، گروه فیزیک زمین، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ایران

چکیده

گسله آستانه یکی از گسله های جنبا در سامانه گسلی شاهرود است که نقش مهمی در زمین ساخت البرز شرقی بازی می کند. در این مقاله لرزه خیزی محلی و ناحیه ای در ناحیه آستانه درالبرز شرقی با برداشت داده خردزمین لرزه ها و پردازش آنها، بررسی شده است. در این بررسی از داده های دو شبکه محلی که درمجموع به مدت ۹ ماه ناپیوسته در طول سال های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ نصب شده اند و نزدیک به دو سال داده های شبکه موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران استفاده شده است. پردازش هر دو دسته خردلرزه های شبکه های محلی و شبکه ژئوفیزیک در گستره البرز شرقی نشان می دهد که این زمین لرزه ها پیرامون گسله های خزر، شمال البرز، گرمسار، مشا، شمال سمنان و به ویژه آستانه پراکنده شده اند. این پردازش بر جنبایی آنها نیز دلالت دارد. در این ناحیه یک الگوی سرعتی دو لایه ای موج P روی یک نیم فضا با سرعت ۴/۵ کیلومتر بر ثانیه در سطح تا ۳/۶ کیلومتر بر ثانیه در ژرفای بالاتر ازناپیوستگی موهو، پهنای ۴ کیلومتری نهشته های رویی، پهنای ۲۳ کیلومتری لایه لرزه زا و دو شیب تند پراکندگی ژرفی خردلرزه ها منطبق با دو قطعه گسله آستانه به دست آمده است.

کلیدواژه ها

الگوی سرعتی پوسته, خردلرزه, شبکه محلی و البرز شرقی, گسله آستانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.