برآورد موجک لرزه ای با فاز مرکب با استفاده از تحلیل صفرهای تابع خودهمبستگی در حوزه Z

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 38، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-38-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Amin Roshandel Kahoo

استادیار، دانشکده معدن، نفت و ژئوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود، ایران

Hamidreza Siahkoohi

دانشیار، گروه فیزیک زمین، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ایران

چکیده

هدف از لرزه شناسی بازتابی رسیدن به مقطعی لرزه ای است که تا حد ممکن به مدل واقعی زمین نزدیک باشد. اما محدود بودن باند بسامدی داده های ثبت شده و اثر جذب در زمین مانع از رسیدن به این هدف می شود و بایستی مراحل گوناگون پردازشی روی داده ها اعمال شود. از مراحل اصلی در پردازش داده های لرزه ای بازتابی برای نیل به این هدف می توان به واهمامیخت اشاره کرد. این مرحله به منظور حذف اثر همامیختی موجک با سری بازتاب زمین صورت می گیرد. متداول ترین روش ها در واهمیخت داده های لرزه ای فرض می کنند که موجک چشمه دارای فاز کمینه باشد. در حالی که در اکثر موارد موجک چشمه دارای فاز مرکب است، بنابراین امکان برآورد موجک با فاز مرکب اهمیت بسیار زیادی در پردازش داده های لرزه ای بازتابی دارد. در این مقاله با استفاده از تحلیل صفرهای برآورد تابع خودهمبستگی موجک و خواص تبدیل Z، موجک چشمه لرزه ای با فاز مرکب برآورد می شود. این روش بسیار ساده و درعین حال کارآمد است. کارایی آن روی داده های لرزه ای مصنوعی و واقعی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج به دست آمده نشان داد که این روش با دقت خوبی موجک چشمه با فاز مرکب را برآورد کرده و از طرفی در مقابل نوفه نیز دارای حساسیت کمی است.

کلیدواژه ها

برآورد موجک, تابع خودهمبستگی, تبدیل Z, فاز مرکب, واهمامیخت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.