بررسی علل زایش دریاچه هویر (البرز مرکزی) براساس داده های مگنتوتلوریک

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 39، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-39-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Behrooz Oskooi

استادیار، گروه فیزیک زمین، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ایران

Safieh Omidian

دانشجوی دکتری، گروه زمین شناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، ایران

چکیده

در این تحقیق با استفاده از روش مگنتوتلوریک به بررسی ساختار زیرسطحی دریاچه هویر واقع در جنوب شرقی آتشفشان دماوند پرداخته شده است. دو فرض برای ایجاد دریاچه هویر وجود دارد. این دو فرض عبارت اند از: ایجاد دریاچه هویر در قالب فعالیت های یخچال های کواترنری در نتیجه حرکت و ذوب شدن آنها و دیگری فعالیت گسل مشا. به این منظور شواهد ژئوفیزیکی و زمین شناسی مرتبط با تحقیقات صحرایی برای یافتن پاسخی منطقی در این مورد به کار گرفته شد. یک نیم رخ مگنتوتلوریک با امتداد شمالی- جنوبی در زیر دریاچه هویر طراحی شد. پس از برداشت، پردازش و وارون سازی دو بعدی داده ها با توجه به مدل دو بعدی به دست آمد و همچنین شواهد زمین شناسی و زمین ساختی منطقه، وجود یک توده کمتر مقاوم با مقاومت ویژه حدود ۶۰ اهم متر در قسمت جنوبی دریاچه مشخص شد. عمق تا سطح این توده تقریبا ۵۰۰ متر و عمق پایین آن حدود ۴۵۰۰ متر تشخیص داده شد. به نظر می رسد که دلیل وجود این توده کمتر مقاوم نزدیکی این ناحیه، از یکسو به زون خرد شده گسل مشا و فعالیت گسل های جانبی ناشی از آن مربوط و ازسوی دیگر وجود آثار خردشدگی ناشی از حرکت و ذوب یخچال های کواترنری است. در قسمت شمال این نیم رخ (نزدیک دریاچه)، توده مقاومی با مقاومت ویژه حدود ۱۰۰۰ اهم متر در عمق ۳۰۰ متری با ضخامت حدود ۴۰۰ متر شناسایی شد که احتمالا مربوط به سازند مبارک و جیرود تفکیک نشده و سازنده پی سنگ دریاچه است.

کلیدواژه ها

البرز مرکزی, دریاچه هویر, زون خرد شده, گسل مشا, مگنتوتلوریک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.