بررسی اثر آلاینده های هوای شهر تهران بر سطح برگی، غلظت پرولین، کربوهیدرات های محلول و رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها) در دو گیاه خرزهره L.) (Nerium oleander و اقاقیا (Robinia pseudo acacia L.)

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 2، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOP-2-5_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مه لقا قربانلی

گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان

غلامرضا بخشی خانیکی۲

گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران

زینب باکند

آموزش و پرورش منطقه ۹ تهران

چکیده

اثرات آلاینده های هوای شهر تهران بر سطح برگی، غلظت پرولین، کربوهیدرات های محلول و رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیلa، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها) در اقاقیا و خرزهره موضوع این تحقیق بوده است. درابتدا با استفاده از اطلاعات سازمان حفاظت محیط زیست و اداره کنترل کیفیت هوا، پارک سرخه حصاربه عنوان محیط پاک و منطقه آزادی به عنوان محیط آلوده انتخاب و گیاهان مورد نظر از این دو منطقه برداشت شد. سطح برگی در ماه آبان (۸۴) و خرداد (۸۵) و غلظت پرولین، کربوهیدرات های محلول و میزان رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a و کلروفیل b و کلروفیل کل و کاروتنوئیدها) در تیرماه (۸۵) با روش اسپکتروفتومتری تعیین و مقایسه شد. نتایج این تحقیق نشان داد که آلودگی هوا باعث کاهش معنی دار سطح برگی در اقاقیا و خرزهره شد. همچنین آلودگی هوا باعث افزایش غلظت پرولین در دو گیاه اقاقیا و خرزهره شد. غلظت کربوهیدرات های محلول در اثر آلودگی هوا در اقاقیا کاهش و در خرزهره افزایش یافت و این تغییرات از نظر آماری معنی دار بود. نتایح این تحقیق نشان داد که در اثر آلودگی هوا میزان رنگیزه های فتوسنتزی شامل (کلروفیل a وb و کلروفیل کل و کارو تنوئیدها) در خرزهره بطور معنی داری افزایش یافت و در اقاقیا کلروفیل a و کلروفیل کل و کاروتنوئید ها کاهش یافت که این کاهش در مورد کاروتنوئید ها معنی دار نبود و میزان کلروفیل b تغییر چندانی نکرد.

کلیدواژه ها

آلاینده های هوای تهران, اقاقیا, پرولین, خرزهره, رنگیزه های فتوسنتزی, کربوهیدرات های محلول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.