برآورد عمق و شاخص ساختاری چشمه های مغناطیسی با استفاده از روشهای تحلیل چندمقیاسی و DEXP

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 42، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-42-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Jamaledin Baniamerian

دانشجوی دکتری، گروه فیزیک زمین، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ایران

Behrooz Oskooi

دانشیار، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

Asadollah i Joata Bayrami

استادیار دانشگاه اسلامی، واحد امیدیه، دانشکده فنی و مهندسی، گروه مهندسی نفت، امیدیه، ایران

چکیده

در این مقاله دو روش برمبنای استفاده از میدان مغناطیسی در ارتفاع یا مقیاسهای مختلف جهت تخمین عمق و شاخص ساختاری چشمههای بیهنجاری بررسی میشوند. در روش اول، موقعیت و شاخص ساختاری چشمه در دو مرحله به طور مستقل از هم تخمین زده میشود. عمق چشمه با یک روش هندسی و بر اساس مفهوم مرزها (Ridges) تعیین میشود. سپس شاخص ساختاری (structural index) با بهرهگیری از مفهوم تابع مقیاسده (Scaling function) در روش ScalFun محاسبه میشود. چنانچه اثر تداخلی ناهنجاریهای مجاور شدید باشد از مشتق میدان در تحلیل چند مقیاسی استفاده میشود. در روش دوم، برآورد عمق و شاخص ساختاری چشمه با وزندهی میدان چند مقیاسی توسط یک تابع مقیاسده مناسب انجام میشود. این تابع مقیاسده وابسته به نوع میدان پتانسیل، ساختار چشمه مولد میدان و ارتفاع (مقیاس) ادامه فراسو است. با استفاده از این میدان وزن داده شده که به اصطلاح تبدیل DEXP میدان نامیده میشود میتوان محل و شاخص ساختاری چشمه را برآورد کرد. به این ترتیب که محل مقادیر بیشینه و کمینه میدان DEXP در صورتی که تابع مقیاسده به درستی انتخاب شود منطبق بر چشمه خواهد بود. در ابتدا هر دو روش با دادههای مصنوعی تولیدشده توسط چشمههای مصنوعی که با نوفه گاوسی آمیخته شده است مطالعه میشود. نتایج بهدست آمده از دادههای مصنوعی در مقایسه با مقادیر واقعی از دقت مطلوبی برخوردارند. در مرحله بعد، این روشها بر روی یک سری از داده های مغناطیسسنجی هوابرد اعمال میشود. مقادیر بهدست آمده برای شاخص ساختاری و موقعیت ساختارهای زمینشناسی با یکدیگر همخوانی دارند.

کلیدواژه ها

ادامه فراسو, تحلیل چند مقیاسی, تخمین عمق, چشمه مغناطیسی, شاخص ساختاری, مشتق میدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.