توموگرافی دوبعدی سرعت موج ML در ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 42، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-42-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Mehdi Maheri Peyrov

دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان

- -

دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان

Madjid Abbasi

بخش مهندسی نقشه برداری، دانشگاه زنجان

چکیده

در این مطالعه به منظور بررسی تغییرات جانبی ضخامت پوسته در ایران، با استفاده از روش توموگرافی لرزه ای تغییرات سرعت گروه بیشینه دامنه ی جابجایی موج برشی ML در پوسته ی ایران بدست آمده است. داده های استفاده شده در این مطالعه شامل ۵۶۱۵۲ خوانش سرعت ML استخراج شده از شکلموج های ثبت شده توسط شبکه های لرزهنگاری دائم و موقت ایران است. زلزلههای انتخاب شده شامل ۲۹۴۳ رویداد زلزله در قالب ۶۳ خوشه ی لرزه ای با خطای مکان یابی ۵ کیلومتر یا کمتر هستند. با استفاده از روش کمترین مربعات مقید، وارون سازی مستقیم برای بدست آوردن نقشه ی سرعت دوبعدی موج ML به همراه تصحیحات ایستگاه و چشمه انجام شد. نقشه ی سرعت موج برشی بدست آمده از این مطالعه تشابه زیادی با نقشه ی سرعت امواج Pnدارد که بیانگر وابستگی شدید سرعت موج Lg به تغییرات ضخامت پوسته و سرعت گوشته ی بالایی است. سرعت های بیشتر از ۴ کیلومتر بر ثانیه برای حوضه ی خزر جنوبی و زاگرس نشان دهنده انسداد انتشار موج Lg در این مناطق است. مرز سرعتی بین زاگرس و ایران مرکزی به طور قابل ملاحظه ای از گسل اصلی زاگرس انحراف دارد که می تواند نشان دهنده ی زیرراندگی بخشی از صفحه ی عربی به زیر ایران مرکزی باشد. منطقه ی لوت دارای سرعت کم موج Lg است که می تواند نشانگر قاره ای بودن پوسته لوت باشد. البرز، قسمت اعظم ایران مرکزی و بخصوص منطقه شمال غرب ایران دارای سرعت کم موج Lg هستند که می تواند با گرم بودن پوسته در این مناطق در ارتباط باشد.

کلیدواژه ها

موج Lg, سرعت موج برشی, توموگرافی لرزه ای, کمترین مربعات مقید, حوضه خزر جنوبی, زاگرس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.